booked.net
 
 

 

Damat

 TREXIT - 27/12/2017





ERCAN ERDEM
E-Posta
Nedir bu başlık diye zorlanabilirsiniz ancak BREXIT den türettim. Biliyorsunuz BREXIT İngilterenin AB den ayrılmasının kısaltılmış hali dir. BR nin Biritanya olduğunu ve exit in de çıkış olduğunu kabul edersek buradan TR nin Türkiye olmasından hareketle TREXIT’in de Türkiye’nin AB den çıkışı manasına geldiği sonucuna varırız.
Bu kadar gündemin içerisinde artık kafam karıştığından uzunca bir süredir yazmayı bırakmıştım. Ancak 2017 yılının sonuna geldiğimiz bu günlerde son gelişmeleri bir değerlendireyim istedim. Öncelikle dün akşam gündeme düşen Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye-AB ilişkilerinde alternatif yollar aranması gerektiğini belirterek, BREXIT’in Türkiye ve Ukrayna ile ilişkilerde yeni bir model olabileceğini söylemesi ile 2018 yılında AB dönem Başkanı olacak Bulgaristan’ın Başbakanı Borisov’un 6 aylık programında Türkiye ye yer vermemesi oldukça manidar.
BREXIT’in Türkiye ye örnek gösterilmesi aslına bakarsanız doğru değil çünkü Britanya AB’ye girdi ve kısaca BREXIT diye adlandırılan halk oylamasıyla çıktı. Türkiye ye daha AB üyesi olamadan çıkışı verilmeye çalışılıyor. Aslında sayın Cumhurbaşkanı bu durumu önceden gördü/sezdi. Uzun zamandır kesilen batıyla olan ilişkiler yerine artık Ortadoğu ve Afrika ülkelerine açılmaya ve orada Osmanlı üzerinden bir liderlik kapmaya soyundu.
Aslında bu durum defalarca yazdığım, “Avrupa, Avrupa duy sesimizi” diye özetleyebileceğim, AB ülkelerinin futbol takımlarına karşı kazandığımız her maçta atılan bu tür gazete manşetlerinin nedeni olan -Kompleksin- dışa vurumu dur. Yıllardır üzerimizden atamadığımız bu “ kompleksi” belki de kompleks hissettirebileceğimiz yerlerde törpülemeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı galiba Kudüs, Suriye, Irak, ve diğer bazı Orta doğu ve Afrika ülkelerinin liderliğine soyunarak bu durumu iç politika da kullanmaya çalışıyor. Bu sayede halkımız dünya liderini görüyor. Son zamanlarda televizyon kanallarında programların bile kesilerek Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının verilmesi zaten bu tespitin doğruluğuna işaret ediyor.
S 400 füzeleri, Rusya’nın Suriye de kalıcı yerleşim açıklaması ile ABD ve Batı’nın tutumu ile son Kudüs meseleleri ve BM de oylama Türkiye’nin işinin zor olduğunu gösteriyor. Allah yardımcımız olsun. Son zamanda gündem Zarrab davasından, Kudüs meselesine birbirlerinin üzerini örtecek şekilde gidip gelmekte, ancak muhakkak bir yerlerimiz açıkta kalıyor görünüyor. 2018 yılının ilk günlerinde Zarrab davası yeniden gündeme gelebilir ve karar birçok şeyi değiştirebilir. Zarrab davasında ülke çoğunluğu ve liderleri bu davanın bir FETÖ oyunu olduğu konusunda hemfikir. Bu şu demek; FETÖ ABD yi kandırıyor. Bu kandırma işi her ne kadar zayıf bir ihtimal olsa da, bizi bu konuda iki sonuca götürür.
Birincisi FETÖ ABD yi ele geçirmiştir veya ABD FETÖ yü kullanmaktadır. Her iki durumda tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar bilinmeziyle karşı karşıyayız demektir.
ABD den ileride “FETÖ bizi kandırdı Allah ve halkımız bizi affetsin.” Söylemi gelirse şaşırmayalım. ☺
Bugüne kadar BM de Filistin ve Kudüs için alınan kararlar Filistin ve Kudüs lehine 150 civarı oyla olumlu çıkıyordu. Bu kere, hepimiz 128 oyla alınan bu son kararı zafer olarak değerlendiriyoruz, bu düşündürücüdür, ardından gelebilecekleri hesap etmemiz gerekir. ABD başkanı’nın ABD derin devleti tarafından açığa düşürülmesi bile hesap edilmesi gereken bir olgu dur.
Dünya liderliğine soyunmak meşakkatlı bir iştir. Hangi dünyanın lideri olacaksınız? sorusu önem kazanır. Süregelen üstü örtülü orta doğu savaşlarının sıcak bir savaşla yüzyıla damga vurabilecek olması riski de bulunmakla birlikte ülkemiz açısından ekonomik bir yalnızlık ve iç pazarın daralarak halkımızın ekonomik sıkıntıya düşmesi 2018 için kötü senaryolardır. Umarım Allah 2018 de yar ve yardımcımız olur. Hayırlı bir 2018 dilerim.




ERCAN ERDEM


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.