booked.net
 
 

 

Damat

 Türkler ve Ruslar - 29/02/2020





Emre Gülener
E-Posta
Değerli okurlar,
Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dileyerek yazıma başlamak istiyorum.
Türk Silahlı Kuvvetlerimize yönelik, sınır ötesinde Suriye de yaşanan hain saldırı beni bu yazıyı yazmaya sevk etti. Yazmak ve bir kez daha tarihler ile detaylı anlatmak istedim ki, Ruslar ile Türkler stratejik, askerî, siyasi , ortak olamaz . Rusya tarihin her döneminde bize, Türklere düşmandı. Bu hiç değişmedi. Osmanlı İmparatorluğunda da böyleydi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti döneminde de aynı olmuştur. Diğer Türk-î Cumhuriyetlere, soydaşlarımıza da aynı tutum zulüm baskı düşmanlık ve diğer düşmanca davranışlar içerisinde olmuşlardır. Kendisi direkt olarak yapamadığı dönemlerde de başka devletlere veya gruplara, perde arkasında kalarak, bunu yaptırmıştır. Türklere ve Türk Devletlerine tarihte hep düşman olmuşlardır. Topraklarına göz dikmiş, karadenizi, boğazları ele geçirip sıcak denizlere inmek istemişlerdir. Devletin içerisindeki farklı tebaları kışkırtmış , destek vermiş, ayaklandırmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti doneminde , Rusya özellikle Soğuk Savaş döneminde, aynı düşmanca, tutuma devam etmiştir.
Tarihte 1677 1918 yılları arasında, 13 Savaş yaptık . Rusya , 1677 den 1918 yılına kadar geçen 241 yıldan 57 yılını ,Türkler ile savaşmakla geçirmiştir. Ortalama 18 yılda bir savaş açmıştır. Osmanlı Donanması tarihte yaşadığı 4 büyük felaketin 3 ünü Ruslarla yaşamıştır.
1) Çeşme 1770
2) Navarin 1827
3) Sinop 1853 .
1677/1681 Savaşı Polonya( lehistan) Ukrayna bırakıldı.
1686/ 1699 Savaşı sonrası Rusya, Avusturya, Polonya, Malta ile 1700 de istanbul da barış Antlaşması imzalandı. Azak kalesi Ruslara geçti.
1711 Prut Savaşı sonunda Çar Petro ile Baltacı Mehmet Paşa Prut Ant. imzalandı ve Prut kalesi bize geçti.
1712 Savaşı ise Prut Antlaşması şartlarını Ruslar yerine getirmediği için çıktı. Akabinde Brest litovsk Ant. Ile Batum Kars Ardahan Prut şartları yenilendi.
1713 Savaşı Rusya yine Antlaşma şartlarını yerine getirmediği çıktı. 1713 de Edirne de Barış Ant. imzalandı.
1730/1736 Ruslar Kırımı işgal etti. Belgrad Ant .imzalandı.
1768 1774 Rus Donanması çeşme de Osmanlı Donanmasını gafil avladı, yaktı. Küçük kaynarca Ant. imzalandı. Kırım'a bağımsızlık verildi. Rusya karadeniz ve Akdenizde donama bulundurmak , Boğazlardan geçiş hakki kazandı.
1787/ 1792 ikinci Katerinanın Polonya iç işlerine karışmasından çıktı . 1792 de Yaş Ant. yapıldı. Kırım tamamen Ruslara gecti. Besarabya, Bender, Akkerman İsmail Killia kaleleri Osmanlılara geçti.
1807/ 1812 Savaşı Rusya 27 Aralık 1806 da Bükreş e girdi.
7 ocak 1807 de Savaş açtık. Osmanlı Romanyada yenildi. 1812 de Bükreş Ant. İmzalandı.
1828 1829 Savaşı Yunanistanın İmparatorluğa bağlı Muhtar bir devlet ilan edilmesini Türkler kabul etmeyince Rusya savaş açtı. Osmanlı orduları Anadolu ve Rumeli de geriledi. Edirne Barış Ant. İmzalandı. Yunanistan Bağımsızlık kazandı. Romanya muhtariyeti genişledi. Sırbistan muhtar bir prenslik oldu.
1853 1866 Savaşı Rusya Bütün Osmanlı topraklarındaki Ortodoks hristiyan tebanın Resmen hamisi olmayı talep etti. Osmanlı reddetti. Ruslar Eflak ve Boğdanı işgal etti. Ruslar Sinopta Türk Donanmasını yaktılar. 1854 de ingiltere ve Fransa Türklerle ittifak ettiler. Sivastopol kuşatıldı. Ruslar Eflak Boğdan dan çekildi. Sivastopol düştü.1856 da Paris Ant. İmzalandı. Osmanlı devletinin Mülki tamamlılığı kefalet altına girdi.
1877/ 1878 Savaşı Halk dilinde 93 harbi olarak bilinir. Ruslar savaş ilan etmeden saldırdılar .Gazi Osman Pasa Plevnede . Kafkasyada Diğer Paşalar Erzurum ve zivrim de destan yazdılar. Fakat Savaşta talih Ruslardan yana oldu. Ruslar Ayastefanosa dayandılar. Ayastefanos Ant. Ile Büyük Bulgaristan kuruldu. Sırbistan ve Karadağ genişledi. Romanya müstakil bir prenslik oldu.
1914 /1918 Savaşı Birinci Dünya Savaşında Türk orduları
Kafkasya cephesinde, Almanlar, Avusturyalılar, Romenler, Bulgarlar ile beraber Galiçya cephesinde, Romanya cephesinde savaştık. Sarıkamış taaruzunda Enver Paşa ile bozguna uğradık 9 ilimiz Rus işgali altında kaldı.
Bizimle Türkler ile her dönem savaşmış ve düşmanca tavır sergilemiş Rusya ile yaşadığımız tarihimizin bir kısmını, anlatmaya ve onlara asla güvenemeyecegimizi anlatmaya çalıştım. Yorumu siz değerli okurlarıma bırakıyorum.
Saygılarımla .








Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.