booked.net
 
 

 

Damat

 Taciz, angajman kuralları ve sabır meselesi - 07/10/2015





Yelda Serenci
E-Posta
Rusya'nın Ortadoğu panayırına bodoslomadan girmesinin ardından, Genelkurmaydan "taciz" açıklamaları yayınlanmaya başladı.

F-16 uçaklarımız Suriye sınırında taciz edildi, Suriye füzeleri 1 dakika 30 saniye tacizde bulundu" gibi...

Taciz, Türk Dil Kurumu sözlüğünde, sıkıntı vermek, rahatsız etmek anlamında karşılık buluyor. Askeri terminolojide, "it dalaşı" denen, savaş uçaklarının (Türk-Yunan) karşılıklı olarak birbirlerine dalmasına, silah sistemlerini kilitlemesine, Ege denizi üzerinden, bir aşinalığımız var.

Taciz edilme halinde olma, Suriye'nin gerilimli atmosferinde, uygun düşmüyor, pek naif kalıyor, bir keşif uçağımızın ve iki pilotumuzun, aynı tarz ihlaller iddiasıyla, Suriye'de başına gelenlerin üzerinden çok zaman geçmedi.

Devletler arası sınır ilişkilerinde, Angajman Kuralları geçerlidir. Bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlal etmesi halinde veya ülke topraklarında oluşacak tehditlere karşı neler yapılacağı, nasıl cevap verileceği, bu kurallara göre belirlenir.

İhlal, uyarıya rağmen tekerrür ederse, gereken yapılır. Yetkililer böyle durumlarda, "sabrımızı test etmeye kalkmayın" diyorlar.

Mesele, "sabır testi" meselesi değil, angajman kuralları meselesidir. Fazla taciz edilmek iyiye alamet değildir...


Yelda Serenci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.