booked.net
 
 

 

Damat

 Tahir Elçi'nin son sözleri, üzerine. - 30/11/2015





Hasan Aldırmaz
E-Posta
Tahir Elçi, çatışmalarda hasar gören, 4 ayaklı minare önünde (4 mezhebi simgeleyen), " insanlığın mirasıyım, mirasına sahip çık" temalı basın toplantısı yaparken, elinde pankartla vuruldu.. Ölmeden birkaç dakika önce son konuşmasında , " ..bir çok medeniyete beşiklik etmiş bu kadim bölgede , insanlığın bu ortak mekanında , silah, çatışma , operasyon istemiyoruz" çağrısı yaptı..
Korumaya çalıştığı, Anadoluda tek örnek olduğunu söylediği- tarihi yapının dibinde, yine bir operasyonda hayatını kaybetti ..
Kandil Baronlarından biri, önemli bir Alman gazetesine "artık savaşmak istemiyoruz, silahlı mücadele amacına ulaştı, üçüncü taraf gözetiminde siyasi müzakere safhasına geçmek istiyoruz" dedi..
Baro Başkanı, Caminin bulunduğu yerde hendekler kazılmasına , çatışma ortamının bölgenin merkezi sayılan Diyarbakıra taşınmaya çalışılmasına rağmen, "operasyon istemiyoruz" derken, muhtemelen, hendeklerden medet uman unsurların da husumetini üzerine çekmiş olmalı.:
Tahir Elçi, silahlı kalkışmayı siyasal mücadelenin bir uzantısı olarak tanımlaması nedeniyle yargılanıyordu, 4 ayaklı cami önünde yaptığı son konuşmasında sarfettiği, "silah, çatışma, operasyon istemiyoruz " sözleri, kandilin dile getirdiği " artık savaşmak istemiyoruz" beyanları ile beraber değerlendirilince, silah ve çatışma ile alınacak bir mesafenin kalmadığı ortaya çıkıyor. Silah'ın, bu tip karanlık savaşlarda( her türlü yabancı unsurun kendine yonttuğu çatışmalar) ne zaman ,kimi vuracağı belli olmuyor ve artık, bölge insanına taşıyamayacağı kadar ağır bir maliyet ödetiyor.. Baro başkanı, bölge içinden bir insan olarak, terörün siyası veçhesini öne çıkartmaya çalışırken, hendek militanlarına da, bölge dışındaki kamuoyuna da ters bir tavır içinde göründü.. Diyarbakır'ın kadim tarihinden bir mesajı, mezhepler üzerinden barış mesajı- öne çıkarırken,, silaha karşı verdiği mesajla da, hendek kalkışmalarına karşı bir duruş gösterdi.. ..
sonuçta, birbiri ardından,silahtan yana ve silaha karşı taraflardan eşzamanlı gelen, savaş yorgunu ve çatışma karşıtı söylemlerin bir yerde son bulması gerekiyor. Kadim medeniyetlerin mirasçılarının barış içinde bir arada yaşama kültürünün üzerindeki cürufu el birliği ile kaldırma ve öldürme üzerinden değil ,"yaşatma idealinden "bir çağdaş medeniyete doğru, yeni yollar bulma zamanıdır.


Hasan Aldırmaz


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.