ALİ EREN KALAYCI
KIRŞEHİR
Seyfe Gölü'nde incelemelerde bulunan Kırşehir Çevre Derneği (KIR-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, gölü tehdit eden unsurların başında kimyasal atıklardan oluşan katil yosunların geldiğini belirterek, "Seyfe Gölü'nün yüzde 65'inin kuruduğunu görüyoruz. Seyfe'yi kurutan etkenlerin başında; kanallar, kuyular varken DSİ tarafından açılan kapalı devre sulama sistemlerinin açılması var. Bunların yanında gölü bekleyen öyle bir tehlike var ki, o da bir çiftlikten gelen hayvansal ve evsel atık. Göl adeta çöplüğe dönmüş durumda. Bu gölün tabanında 30 santimetreye varan balçıklar oluşmuş. Balçıkların üzerinde de istilacı dediğimiz yosunlar oluşmuş. Bunun tehlikesi şöyle; beslenmek için buraya gelen kuşlar adeta bir ağa takılmış gibi bunlara takılıp boğularak ölüyor. Zaten az olan kuş popülasyonuna zarar veriyor. Seyfe Gölü bu katliamın içerisine itiliyor. Çiftliğin hayvansal ve evsel atığı buraya atması bir katliamdır" dedi.
Gölden yüzlerce flamingo, ördek ve martı ölüsü topladıklarını söyleyen Bağ, "Seyfe Gölü yönetim planında devletin yaptığı hatalarının giderilmesi yerine, doğrudan doğruya çiftçilerin göle verdiği zararlardan bahsediliyor. Öncelikle çiftliğin atıklarının dinlendirildikten sonra göle bırakılması ve gölün rehabilite edilmesini istiyoruz. Biz burada yüzlerce flamingo, ördek ve martı ölüsü topluyoruz. Kuşlar, bu balçık yüzünden beslendikleri kabuklu besinlere ulaşamamasından dolayı gölü terk ediyor. RAMSAR'da gözüken ve harita edilen göl geri isteniyorsa yapılması acil olan işler var. Bunlar, üretme çiftliğinin atığının göle bırakılmaması, Mucur Belediyesi'nin Seyfe kaynağından su çekmemesi ve Horla pınarında bulunan ve DSİ tarafından açılmış 8 adet pompalı su kuyusunda su çekilmemesi. Seyfe Gölü'nün adaletini vermeyenler, bugün Seyfe'nin ölümünü bekliyorlar" diye konuştu.
Seyfe Gölü'ne gelen su kaynakları vahşi tarımsal sulamada kullanılırken, göl yanlış uygulamalar sonucu kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Kuş cennetindeki kuşları inceleme fırsatı bulan kuş gözlemcileri Seyfe Gölü'nün uluslararası öneme sahip olduğunu ancak yerel yönetimin bu konuda hiçbir gayret sarf etmediğini söylerken, gölü besleyen tek kaynak olan çiftlikten gelen suyun atık ve kimyasallarla dolu olduğu gözlendi.
|