booked.net
 
 

 

Damat

Su kabağını sanata dönüştürdü

Su kabağını sanata dönüştürdü Pek alışık olunmayan ve bilinmeyen su kabağının süslenmesi, Ünyeli Talip Aydın tarafından hobi olarak yapılıyor.



Görenlerin hayran kaldığı ve bir o kadarda el yakan fiyatları, ürüne verilen emeğin fazla olduğunu gözler önüne seriyor. Fiskobirlik muhasebesinden emekli olan Talip Aydın, su kabakları ile 3 yıldır sanat yapıyor. Kabağı süsleyebilmek için 1 yıl boyunca yetişip kurumasını bekleyen Talip Aydın, daha sonra boya, ışık ve elektrik kapsamı gibi materyallerle su kabağını şekillendiriyor. Hobi olarak uğraş verdiği bu sanatını ise ilk defa sergiliyor.Su kabağının geçmişten günümüze ne amaçlı kullanıldığını ve bu ürünle ilgili sanat yapma fikrini nasıl bulduğunu anlatan Talip Aydın, “Bu yöremizde çok eskiden beri yetişen ama az miktar da görünen su kabağı, diğer adıyla süs kabağı. Bu kabak süs olarak kullanılmasının yanında insanlar tarafından su taşımak için kullanılmış. Önceden buzdolabı olmadığı için bazı tohumların saklanması amacıyla da kullanılmış. Bu kabağın bir özelliği, en sıcak günlerde bile içinin soğuk olması. Ben uzun zamandan beri görmemiştim, tesadüfen amcamların kapısında gördüm. Kendilerinden rica ettim, aldım ve eve getirdim. Daha sonra ne yapabilirim bu kabakla diye düşündüm. Tesadüfen ilk kabakla ay yıldızlı Türk bayrağı şeklinde işleme yaptım. Daha sonra su kabağının tohumunu alarak çoğalttım. Neler yapabileceğimi ise internetten araştırdım ve bugünkü sergilemiş olduğum ürünler ortaya çıktı” dedi. Kabağın bahçede yetiştirilmesinden son aşamasına kadar bütün yapımının kendisine ait olduğunu belirten Aydın, “Bu benim 3 senedir bir hobim oldu ama ilk defa bu kadar çok kabağım oldu ve sergiledim. İnşallah yine olur da Ünyelilere ve bu sanatı seven insanlara öncülük etmiş olurum. Severek yaptığım için işin maddi tarafını hiçbir zaman düşünmedim. Tabii ki her gelen çok güzel olmuş diyor. Bazı insanlar kabağı bile tanımıyor. Ürün kaybolmasın, daha çok tutulsun, daha çok kişi bundan istifade etsin istiyorum. Hem yeniliyor hem de süs olarak kullanılıyor. Canlı bir ürün olduğu içinde insanları cezp ediyor” diye konuştu.

Kabağı yetiştirme ve süsleme konusundaki incelikleri de anlatan Aydın, “Bunu evimin yanındaki bahçede yetiştirdim. Ek olarak yetiştirme konusunda bir maliyet olmadı ve severek yetiştiriyorum ancak yetişip kuruması için 1 yıl beklenilmesi gerekiyor. Daha sonra temizlik aşaması var. Kabağın dışını temizliyorum, eğer lamba avize olarak kullanılacaksa iç kısımlarını da temizliyorum. Daha sonra matkap gibi aletlerin yardımı ile delme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Boyalarla şekiller çiziyoruz ve bu son haline getiriyoruz. Aslında maliyetini kurtaracak bir ürün değil. Ben ürünüm rağbet görsün ve çok güzel olsun istiyorum. Belki pahalı gelebilir sattığım ürün hiç önemli değil ama ben güzel olsun istedim. Belki daha ucuza mal edilip para kazanılabilir ama ben ikinci yolu tercih ettim. İlerde istekler olursa ucuz olması konusunda, yapabiliriz ancak ben daha çok olaya sanatsal bakıyorum bu nedenle maddi boyutunu fazla düşünmedim” şeklinde konuştu.

SELİM GÜREL

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Su, kabağını, sanata, dönüştürdü

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.