booked.net
 
 

 

Damat

Türkiye'de her 7 çiftten biri çocuk sahibi olmakta zorlanıyor

Türkiye'de her 7 çiftten biri çocuk sahibi olmakta zorlanıyor Dr. Hakan Özörnek, Türkiye'de her 7 çiftten birinin çocuk sahibi olmakta zorlandığını, bu nedenle 42 bin tüp bebek tedavisi yapıldığını söyledi.



Dr. Hakan Özörnek, Türkiye'de her 7 çiftten birinin çocuk sahibi olmakta zorlandığını, bu nedenle 42 bin tüp bebek tedavisi yapıldığını, Türkiye'nin dünyada tüp bebek sıralamasında 9. olduğunu söyledi.Dr. Özörnek yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2 milyon çiftin, bebek sahibi olamadığını ya da olmakta zorlandığını belirterek, "Kadın ya da erkekten kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle çocuksuzluk sorunu yaşayan çiftlerden bazıları çareyi tüp bebek merkezlerinde arıyor. Sorunu gizlemeyip tedavi için çözüm arayanlar çiftler, yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi yaptırıyor. Bu sayı, Türkiye'yi dünya sıralamasında ilk 10'a yükseltiyor" şeklinde konuştu.

Japonya'nın yılda yaklaşık 211 bin tedavi ile dünyada en fazla tüp bebek tedavisi yapılan ülke olduğunu belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, “Temmuz ayı başında Londra'da yapılan Uluslararası Tüp Bebek Kongresi'nde paylaşılan rakamlara göre; tedavi sayısı bakımından Türkiye, dünyada ilk 10'da yer alıyor. Japonya, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkelerden sonra gelen Türkiye, dünyada 9'uncu, Avrupa'da ise 6'ncı sırada yer alıyor” dedi.

Türkiye'deki tedavi oranlarını ve sıralamayı yorumlayan Özörnek, “Genel olarak yılda ortalama 1 milyonda bin 500 kişinin tedaviye ihtiyaç duyduğu kabul edilir. Bu durumda yaklaşık 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'de yılda 100 bin tedavi yapılması gerekiyor. Oysa Türkiye'de yılda yaklaşık 42 bin tüp bebek tedavisi yapılıyor. Dünya ve Avrupa'da ilk 10'da yer alsak da aslında tedaviye ihtiyaç duyan çift sayısı çok daha yüksek. Maalesef bu veriler bize, Türkiye'de çeşitli nedenlerle yüzde 60'lık bir grubun tedaviye ulaşamadığını gösteriyor” diye konuştu.Avrupa'da her 100 bebekten 4'ünün tüp bebek olduğunu vurgulayan Dr. Özörnek, Avrupa'da yılda yaklaşık 500 bin tüp bebek tedavisinin yapıldığını aktardı. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin dünya ve Avrupa sıralamasında üstlerde olmasının sebebini, genç nüfus yoksunluğu sebebiyle devletlerin tüp bebek tedavilerine verdiği sınırsız teşviğe bağlayan Özörnek, şöyle devam etti: “Türkiye'de, tüp bebek tedavileri yeterince desteklenmiyor. Çiftlerin pek çoğu aile ve mahalle baskısı nedeniyle tedaviye yanaşmazken, maddi kaygılar da çiftleri düşündürüyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye, sorun yaşayan çiftlere sınırsız tüp bebek hakkı tanısa çok daha fazla tedavi yapılabilir.”

Dünyadaki rakamlar hakkında da bilgi veren Özörnek, her yıl yapılan yaklaşık 1 milyon 600 bin tüp bebek tedavisi sonrasında yılda yaklaşık 400 bin tüp bebeğin dünyaya geldiğini vurgulayarak, “Dünyada tüp bebek tedavilerinin yüzde 70'i ilk 10 sırada yer alan ülkelerde yapılıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu ülkelerde tedavinin güvenilirliği kanıtlandı” yorumunda bulundu.

FATİH KEÇE
ADANA

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Türkiyede, her, 7, çiftten, biri, çocuk, sahibi, olmakta, zorlanıyor

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.