booked.net
 
 

 

Damat

Dünya sanatçılarından 'mutluluk' heykeli

Dünya sanatçılarından 'mutluluk' heykeli Uluslararası Heykel Çalıştayı'na katılan sanatçılar, mermeri ince ince işleyerek “mutluluğun" heykelini yapıyor.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci kez düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı'na katılan sanatçılar, mermeri ince ince işleyerek “mutluluğun" heykelini yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 Eylül-2 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlediği '2. Uluslararası Heykel Çalıştayı'nda mermerler şekillenmeye, sanatçıların gözünden “mutluluk” şekil almaya başladı.İnciraltı Rekreasyon Alanı'nda ikisi Türk, 6'sı yabancı olmak üzere 8 heykeltraş, 2 Eylül tarihinden bu yana mutluluğun peşinde mermer yontuyor. Yaklaşık 33 metreküp Muğla mermerinin yontulduğu çalıştayda, sanatçılar mutluluğu kendi dilleri ile ifade ediyor. “Oyun” isimli heykeli ile çalıştayda yer alan sanatçıGüler Güçlü, İzmir'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sanatçı Güler, mutluluğu bir bebeğin ayaklarıyla, ilk oyunuyla ifade etmeye çalıştığını söyledi.Kolombiyalı Fernando Pinto, Suyun Sırrı isimli eseri ile çalışmaya katıldığını ifade etti. İzmir'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Fernando Pinto, mutluluğun tek bir kavram olmadığını söyledi. Mutluluğu akıp giden suyun değişiminde arayan sanatçı Pinto, “Benim için değişimin sembolü su'dur. Su sürekli bir değişim, devinim halindedir” dedi.

Çalıştayın Türk sanatı için önemine değinen ve yer almaktan gurur duyduğunu söyleyen sanatçı Okan Sabuncular da, Mışıl Mışıl isimli eseriyle bulutlar üzerinde uyuyan bir kadın heykeli yaptığını ifade etti. Sabuncular, “Genellikle düşlerimizde mutlu oluyoruz ya da mutluluğu düşlüyoruz bunu anlatan bir heykel yapmak istedim” diye konuştu.
Ukrayna'dan gelerek çalıştaya katılan Mykola Lampeka ise çalışmasında mutluluğu Yürüyüş'le ifade ediyor. “Büyükbaba, baba ve oğulu" mermere yontan Mykola Lampeka, eserinde kuşaklardan bu yana gelen uzun ve sevgi dolu yürüyüşe gönderme yaptığını söyledi.

ÇOK SAYIDA BAŞVURU

İzmir Uluslararası Heykel Çalıştayı'na 52'si yerli olmak üzere 342 sanatçı başvuruda bulundu. Birbirinden seçkin çalışmaların arasından eleme yapmakta oldukça zorlanan jüri, 2'si Türk, 6'sı yabancı 8 heykeltraşın çalıştaya katılmasına karar verdi. Çalıştayda, Badri Goguadze (Gürcistan), Butrint Morina (Kosova), Yu Cin Ciou (Taiwan), Kuang-hua Hsiang (Taiwan), Lee Zih-Cing (Taiwan), Mykola Lampeka (Ukrayna), Güler Güçlü (Türkiye) ve Okan Sabuncular (Türkiye) mermerden “mutluluk” heykelleri yapıyorlar.

MALZEME ‘MUĞLA MERMERİ'

2.Uluslararası Heykel Çalıştayı'na katılan heykeltraşlar için çalıştayın malzemesi ‘Muğla mermeri' olarak belirlendi. Heykeltıraşlara ana yontu malzemesi olan mermer, Büyükşehir Belediyesi tarafından verildi. Çalışmada 33 metreküp Muğla mermeri kullanıldı. Çalıştay sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri sanatçılara asistanlık yaparak sanatçıların deneyimlerinden yararlanma imkanı buldu. Çalıştay alanına öğrenciler, gençler, bisikletçiler, yaşlılar ve engelliler gibi gruplar da dönem dönem ziyaretlerde bulunuyor.

İLK ÇALIŞTAYA 150 HEYKELTRAŞ KATILMIŞTI

Büyükşehir Belediyesi'nin “Akdeniz” temasıyla düzenlediği ilk çalıştay, 13 Ekim-2 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. O dönem 150 heykeltraş çalıştayda yer almak için başvururken 7'si yabancı, 3'ü yerli sanatçı Kültürpark'ta Tarih ve Sanat Müzesi önündeki havuzun çevresine kurulan açık hava işliklerinde heykellerini yaparak İzmirlilere hediye etti. İlk heykel çalıştayında, Aldo Shiroma (Peru), Amancio Gonzales Andres (İspanya), Bettino Francini (İtalya), Chander Parkash (Hindistan), Hitoshi Tanaka (Japonya), Valentine Mitev (Bulgaristan), Volodymyr Khochmar (Ukrayna), Hakan Şengönül, Mert Taşkın Demir ve Levent Ayata (Türkiye) yer aldı. İlk çalıştay sonunda kestane ağacından yapılan eserler, halen Tarihi Havagazı Fabrikası'nın bahçesinde sergileniyor.

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Dünya, sanatçılarından, mutluluk, heykeli

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.