booked.net
 
 

 

Damat

Altın Portakal'da '50. Yıl Özel Ödülleri' sahiplerini buldu

Altın Portakal'da '50. Yıl Özel Ödülleri' sahiplerini buldu 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 50. yıl özel gecesi ile devam etti.



50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 50. yıl özel gecesi ile devam etti. 1964 yılında düzenlenen 1. Altın Portakil Film Festivali'nde ödül alan sanatçılar ile birlikte aynı yılın 6 yarışma filminin ekiplerine de 50'inci Yıl Özel Ödülü verildi. Cam Piramit Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törende ödül olarak verilen Venüs heykeli'de bu yıla özel olarak 1964 yılındaki gibi bronz olarak tasarlandı. Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 50. yıl özel ödül gecesi kırmızı halı geçişi ile başladı. Özellikle kadın sanatçıların şıklıklarıyla yarıştığı törenin sunuculuğunu Mete Horozoğlu yaptı.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz'in filmlerinden kesitlerle anıldığı programda Nebil Özgentürk'ün senaryosunu yazıp yönettiği "Venüs'ün Seyri" adlı belgesel de gösterildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Antalya valisi Sebahattin Öztürk'ün konuşmalarıyla başlayan törende Akaydın, bu seneki altın portakal'ın yerinin farklı olduğunu ve geleceğe aktarılması gerektiğini söyledi. Konuşmasında hayatını kaybeden sanatçıları anarken halen hayatta olan Münir Özkulu'da sayan Mustafa Akaydın'ın sözleri konuşmasının bitiminde sunucu Mete Horozoğlu tarafından " Münir Özkul ölümsüzdür " diyerek düzeltildi.
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ise, 50. Altın portakal'ın bu sene çok farklı bir anlamı olduğunu ve gelecek yıllarda da daha önemli bir noktaya geleceğini belirtti.

Yeşilçam'ın unutulmaz müziklerine imza atan Cahit Berkay, 50'nci Uluslararası Altın Portakal anısına yapmış olduğu “bir filmdir ömrümüz” adlı beste izleyiciler tarafından büyük beğeni aldı.

KAHKAHA DOLU ANLAR YAŞANDI

Yeşilçam ve Türk sinemasında 50 yılını doldurmuş olan sanatçılar ödüllerini alırken, sahne de kahkaha, espri ve gezi sloganları da vardı.
Ödüllerini almak için sahneye çıkan Fatma Girik ve Ediz Hun'un sinemayla ilgili anıları, salondaki davetlilelere keyifli dakikalar yaşattı. Sinema geçmişini anlatırken yaşının ortaya çıkacağı endişesiyle sinemaya 3 yaşında başladığı şeklinde espri yapan Fatma Girik, bugün 70 yaşında olduğunu söyledi. Konuşmalar sırasında Fatma Girik'in elini tutan Ediz Hun, heyecandan elini fazla sıkınca Fatma Girik zor anlar yaşadı. Ediz Hun, Fatma Girik'in sıktığı elini öperek özür diledi.

GEZİ GÖNDERMESİ

50'nci Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde ödül alan sanatçılardan Işık Yenersoy ve Ahmet Metin sahnede ödül aldıktan sonra konuşma yaparken ‘Gezi Parkı' olaylarına gönderme yaptı. Işık Yenersoy : “Kısaca gördük ki bu akşam 50 yıldır Antalya da her yer sinema her yer direniş” şeklinde konuşunca salonda bulunan seyirciler alkışlarla ‘Her yer Taksim, Her yer direniş' şeklinde bağırdılar. Işık Yenersoy'un ardından mikrofona geçen sanatçı Ahmet metin de direnişin hep var olacağını belirterek “Direniş hep sürecek hep var. Yarım yamalak demokrasi olmaz” dedi.

ÇARŞI TİŞÖRTLÜ MESAJ

Ödülünü almak için sahneye çıkan yönetmen Şerif Gören ise salonu ceketinin düğmelerini açarak şaşırttı. Beşiktaş taraftar grubu Çarşı tişörtüyle sahneye çıkan Şerif Gören , sinema dünyasına asi bir genç olarak girdiğini belirterek " sinema hayatım boyunca boyunca hep bazı şeylere karşı oldum. "Sansüre karşıyım, darbeye karşıyım, işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşı'yım" diyerek ceketinin önünü açıp tişörtünü göstererek sahneden indi.

BEN HAKKIMI İSTİYORUM

Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Eşref kolçak, Türk sinemasına vermiş olduğu eserlerin telif hakkını istedi. Eşref Kolçak,” Festivalimizin 50'nci yılı benim 70'inci yılım. İki üç ay sonra da sinemamızın 100'üncü yılı. Ne mutlu bana ki bu yüz yılın yetmişini yaşamış biriyim. Yalnız çok üzüldüğüm bir şey var. Hala telif hakkını alamıyorum. Ve üstelikte ne yazık ki seksenli yıllardan sonra görüntülerden başka bir anlamı olmayan kişilerin elinde oyuncak olmuştur. Sinemamız dünya sinemasından 50 yıl geride. Hala sessiz sinema çekiyoruz. Bana 30 yıldır iş vermiyorlar. Bu insanlara terbiyesizliklerini söylediğim için. Sayın cumhurbaşkanım Atatürk'ün bize bıraktığı sinemayı bize tekrar kazandırın. Ben bana ait olanların telif hakkını istiyorum. Bize sahip çıkın. Bana ödenmeyen paraların senetleri bile devlete beş bin lira gösterilmiştir. Fatihteki evimden ayrılırken bir çuval senet attım. Benim 70 yıllık hakkımı devletten istiyorum. Mecburlar bana ödemeye” dedi.

YEŞİLÇAM YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

Altın Portakal ödülü sahibi sanatçılar ile festivalde yarışan filmlerde görev almış , sinemada 50 yılı geride bırakanlara 50. Yıl Özel Ödülü verildi. 1964'teki ilk festivalde yarışan Acı Hayat, Ayrılan Yollar, Gurbet Kuşları, Kızgın Delikanlı, Yarın Bizimdir filmlerinin yanı sıra gecede şu isimler ödül aldı: Türkan Şoray, İzzet Günay, Gülfer Refiğ, Tanju Gürsu, Göksel Arsoy, Nebahat Çehre, Ediz Hun, Fatma Girik, Ertem Göreç. Suna Selen, Ahmet Mekin, Işık Yenersu, Şerif Gören, Agah Özgüç, Necip Sarıcı, Güler Ökten, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Safa Önal, Duygu Sağıroğlu, Eşref Kolçak, Cahit Berkay.

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Altın, Portakalda, 50., Yıl, Özel, Ödülleri, sahiplerini, buldu

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.