booked.net
 
 

 

Damat

Rüya gördü, sanatçı oldu

Rüya gördü, sanatçı oldu İstanbul Güneşli'de yaşayan 55 yaşındaki Suat Çetindağ, yaptığı el emeği göz nuru işlemelerle görenleri hayrete düşürüyor.



İstanbul Güneşli'de yaşayan 55 yaşındaki Suat Çetindağ, yaptığı el emeği göz nuru işlemelerle görenleri hayrete düşürüyor.
30 yıl önce yaşadığı maddi sıkıntı sonrası gördüğü bir rüya ile ahşap üzerine işleme yapmaya başlayan Çetindağ, şu sıralar yaptıklarını yurt dışına bile satıyor. İşe eşarp modelleri tasarlayarak başlayan Çetindağ, şimdilerde ibrik, kavanoz, bardak işlemesi, seramik işlemesi, folyo ve gravür eserleri ortaya koyuyor. Çetindağ'ın ‘dünyada tek' olarak tanımladığı işlemeli çeyiz sandığı da şu sıralar alıcısını bekliyor.

“KURSA GİTMEDİM, DERS ALMADIM, KİMSEDEN ÖĞRENMEDİM”
Normal bir işleme ustasından oldukça farklı bir hikayesi olan Suat Çetindağ, 30 yaşından sonra sanatçı olmuş. Daha önce, bu tip herhangi bir işle uğraşmadığını belirten Çetindağ, zor bir döneminde gördüğü bir rüya sonrası bu işe başlamış ve bugünlere gelmiş. Çetindağ; “Önce hobiyle başlayan bu iş sonradan sanki meslek oldu. Geçim sıkıntısı yaşadığım bir dönemde gördüğüm rüyayla başladığım bu iş, daha sonra kitap yapımına, kartpostal tasarımına, başörtüsüne modellerine, folyo sanatına ve son olarak seramik türü ürünlere yansıdı. Bu işte 30 senelik bir sanatçıyım, seramik yapımına da 3 sene önce başladım” diye konuştu.

"4 -5 BİN EVDE VARIM"
Yaptığı birbirinden güzel eserleri satarak geçimini sağlayan Suat Çetindağ,30 yıl boyunca yaklaşık 4- 5 bin evde eserlerinin olduğunu söyledi. Yaptıklarının bir kısmının yurtdışına da satıldığını söyleyen Çetindağ, “Bu iş yetenekten ziyade sabır işi. Herkesin yapacağı bir iş değil, çok sabırlı olmak lazım. O güzelliği görmek, hissetmek lazım. Benim geçim derdindeyim, ürünlerime de imza atmıyorum, şan şöhret peşinde de değilim” ifadelerini kullandı. İnternette üzerinden de ürünlerini sattığını söyleyen Çetindağ, en önemli satışlarını elden yaptığını belirtti. Yaptığı birçok ürünün yurtdışına da satıldığını söyleyen Çetindağ, kimi ürünlerinin Amerika, Çin ve Almanya'ya ihraç edildiğini ifade etti.

“NE YAPACAĞIM SANKİ BANA SÖYLENİYOR”
Suat Çetindağ, bir seramiği işlemeye başladığında kendisini çok farklı hissettiğini ve sürekli yeni şeyler ortaya koymak arzusunda olduğunu söyledi. Eserlerini yaparken planlı hareket etmediğini belirten Çetindağ, sanatçı ruhu taşıdığını ve yeni bir ürün ortaya koyarken doğru hissiyatı yakalamayı beklediğini ifade etti. Sipariş üzerine çalışmadığını belirten Çetindağ, “Asla sipariş üzerine iş yapmıyorum. Hepsi benim içimden gelen şeyler, o beni yönlendiriyor zaten. İçimden gelen bir duyguyla hareket ediyorum. Hangi ürünü yapmam gerektiği söyleniyor sanki bana, ben de ona göre yapıyorum” diye konuştu.

EMİN GENÇ
İSTANBUL

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Rüya, gördü, sanatçı, oldu

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.