booked.net
 
 

 

Damat

 Aşiret tipi referandum..!! - 26/09/2017





Bahattin Kargı
E-Posta
Barzani aşireti, uluslararası camianın ve merkezi hükümetin ikazlarına rağmen, kendince takdir ettiği yerlere sandıklar koyarak, katılanların eğilimlerini ölçme işlemi yaptı..( refrerandum, hukuki bir kavram, kendine göre olmazsa olmaz şartları var, mevcut durum, hiçbir "cins" referanduma uymuyor);
Aşiret reisinin Bolgesel yönetim parlamentosu karşısında, meşruiyeti yok, süresi sona erdi, , fiilen başkanlık statüsünü gasp etmiş durumda, referandum için alınmış bir karar yok, Barzani ailesinin resen aldığı kararın, bilahare, kapalı parlamentonun, özel oturumla açılması sonucu ,onaylatma işlemi ile meşruiyet arayışı var..
Bir aşiretin iradesinin muvazaalı oturumlarla ,bölgesel parlamentoda icazete dönüştürülmesi, kabile adetlerine dahi uymaz, istişare geleneğine de aykırıdır..
Akşam, istihareye yatıp, sabah referandum kararı almak, kürt halkının da meşru haklarını riske atmaktır..
İspanya , AB üyesi, "özerk bölgeler yönetimi", anayasal hükümler ile düzenlemiş bulunuyor..
Ama aynı zamanda,
Anayasasında ; İspanyol milletinin ayrılmaz birliğini öngörüyor ve tüm İspanyolların ortak ve bölünmez vatanına.." vurgu yapıyor..
Özerk bir bölge yönetimi parlamentosunda karar dahi alsa bağımsızlık konusunu referanduma dönüştüremiyor..
Değişikliğin ,çift meclisli İspanyol Parlamentosunda, her iki meclisin 2/3 çoğunluğu ile onayı gerekiyor, süreç, fesih ve yeniden seçimler sonucu oluşacak parlamentoda aynı çoğunlukla ikinci bir onay işlemini gerektiriyor..
Burada da bitmiyor, en üst yasama mercii olan Cortes Generales'in de kararı gerekiyor..
Bu nedenle de Katalunya' özerk bölgesinin, şartları oluşmayan fiili referandum sürecine, merkezi hükümet müdahale etti, bölgesel yönetimin yetkilerini iptal etmeye başladı, oylamayı yaptırmamaya kararlı, Barselonaya , polis yığıyor,..
Anayasal düzenlerde, kanun hakimiyeti var, kendin hak ihdas edemiyorsun ( ihkak-ı hak ilkelliği yok..), Anayasal çerçevede hak kullanıyorsun..
İşgalciler ile işbirliği yapıp, enerji kaynaklarını kendi keyfince ulufe gibi dağıtarak, gündüz vakti aşiret rüyalarını görmeye kalkmanın maliyetini kimler ödeyecek, belirsiz..!!



Bahattin Kargı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.