booked.net
 
 

 

Damat

 Rejimi zorlamak... - 26/12/2017





Meral Derin
E-Posta
Anayasal düzen, Yasama organının ve Anayasa Mahkemesinin , eş zamanlı ve paralel olarak fonksiyon kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya....Hukuk devletinde,, bu iki erk'in demokratik hukuk bakımından, çözüm üretme sürecinin dışında kalması ,toplumsal barış bakımından, ciddi bir tehlike potansiyeli taşıyor..
Sorun olağanüstü halin kalıcı hale gelmesi ve bu dönem kararnamelerinin torba yasalara benzetilmesinden kaynaklanıyor..
Ortaya çıkan manzara, gerek dokunulmazlıkların kaldırılmasında gerekse olağanüstü hal ve ilgili kararnamelerin istihsalinde , muhalefetin ciddi bir değerlendirme hatasına düştüğünü göstermektedir..
Bugün , eğer, Anayasa Mahkemesi , demokratik anayasal düzenin geleceği bakımından ,açık bir yoklukla malul 696 sayılı kararname konusunda, denetim yetkisinden sarfınazar ederse ,yürütmenin, yasama organını devre dışı bırakma eyleminde iştirak halinde sorumlu olacaktır..
Anayasanın öngördüğü kuvvetler ayrılığı, yürütmenin olağanüstü hal kararnamelerini konu ve süre bakımından istismar etmesi ve anayasa mahkemesinin de bu durumu denetim alanının dışında varsayması ile ağır biçimde ihlal edilmiş olacaktır..
Yürütme /yasama çoğunluğunun , Anayasal yargı himayesinde görüntü vermesi, rejimin geleceğini onarılmaz boyutlarda tartışılır hale getirebilir..
Anayasa Mahkemesi tarihi bir sorumluluk ile karşı karşıyadır..


Meral Derin


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.