booked.net
 
 

 

Damat

 CUMHUR İTTİFAKI - 21/02/2018





Büşra Tenekeci
E-Posta
Akp ile Mhp, yapacakları seçim ittifakının adının "cumhur ittifakı" olmasını uygun görmüşler....
İkili ve beklenen katılımlar için ucu açık bir siyasi oluşuma "cumhur ittifakı" dennilmesi mantıklı değil, kendi içinde de çelişkili bir anlam taşıyor..
Cumhur kelimesinin, TDK'na göre sözlük karşılığı;, "halk topluluğu", "halk", Kendilerine cumhur ittifakı yakıştırması yapanlar, kamuoyu araştırmalarına göre , henüz %50 bandına dahi yanaşamadı...
İttifakın dışında kalanlar, kendiler ile ilgili bir politik tanımlama yapamadıkları için, sıradan bir "halk" topluluğu olarak gözüküyorlar.
Seçimler, bir iktidar yarışı olduğuna göre, 2019 seçim rekabetinde, "cumhur ittifakı" ile "halk" yarışacak gibi gözüküyor.
Amiyane tabiri ile, cumhur ittifakı halk'a karşı bir pozisyonda konumlanmış durumda, en azından, sözlük anlamında böyle.
Sonuç olarak," cumhur ittifakı halka karşı" gibi bir durum var..
Türkiyenin Sağ siyasal jargonunda, millet kavramı yüceltilir, "halk" retorik dışıdır, içinden çıkılamayan her tartışma , cevaplandırılamayan her itiraz , "millete gidelim" sihirli sözcükleri ile savuşturulmaya çalışılır.
Milliyetçi islamcı/muhafazakar seçim ortaklığı; cumhur ittifakı ile, muhtemelen, Cumhuriyet'e atıfta bulunuyor , algı yönetimi yapıyor..
Millet ittifakı demenin, kemiyet olarak mantıklı bir karşılığı olmadığı için, "cumhur" üzerinden soyutlamaya gidiliyor,, ama netice itibarı ile baltayı taşa vuruyorlar..
Seçim kazanmaya yönelik organizasyon, kimlerden oluşursa oluşsun, ne cumhur ittifakına ne de millet ittifakına tekabül etmez. Sadece işbirliği yapanların aldıkları oyların toplamı kadardır.



Büşra Tenekeci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.