booked.net
 
 

 

Damat

 ORTA OYUNU - 18/04/2018





ERCAN ERDEM
E-Posta
Bayağı bir Tiyatro oynanıyor aslında, Dram, Trajedi, Komedi gibi türleri var. Ben orta da oynanan bir tiyatro şekli olan ORTA OYUNU'nu seçtim konuyu anlatabilmek için.
Bu seçim kararını bir baskın seçim olarak değerlendirmek lazım aslında ama bu baskın başka tür bir baskın ve yıllar aldı. Ne zaman başladı diye geriye gidersek eğer.
7 haziran 2015 seçimlerine gidip, Sayın Bahçeli aracılığıyla başlayan orta oyununun mukaddime yani giriş bölümüyle başladığını bilmemiz lazım, olaylar 1 Kasım seçimleri ile 2. Perdeye geçti. Son perde de dünden beri oynanmakta idi.

Kavuklu ile Pişekar orta oyununun vazgeçilmez iki karakteridir.
Kavuklu ve Pişekar’ın karakter özellikleri şu şekildedir:

KAVUKLU: Dobra ve patavatsızdır. Gördüğü her şeyi ağzına geldiği gibi kendi meşrebince söyler. Lafını söylerken Alicengiz oyunlarına fazla ihtiyaç duymaz. Kaba biri olduğundan diğer oyuncu tipleri ile arasında tartışma ve hatta dövüş bile olur. Bu özellikler değerlendirilince kimin kim olduğu galiba belli.

PİŞEKAR: Herkesin huyuna göre konuşmasını, yüze gülmesini bilen, içten pazarlıklı, arabulucu, usulünce kavgaları yatıştıran, dargınları buluşturan, ölçülü, ağırbaşlı, her kalıba girebilen, işine gelince dilini tutmasını bilen, esnek bir kişiliğe sahiptir. Kavuklu ile aralarındaki kavga çoğu zaman Pişekar’ın yalan dolanlarının ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır.


Orta Oyununun Bölümleri:

• Mukaddime (Giriş): . Pişekâr çıkar ve izleyiciyi selâmladıktan sonra zurnacıyla konuşur. Bu konuşmada, oynanacak oyunun adı bildirilir. Bizim oyunumuzda oyun SEÇİM dir. Daha sonra zurnacı Kavuklu havasını çalar. Kavuklu ile Kavuklu arkası oyun alanına girer. Kavuklu ile Kavuklu arkası arasında kısa bir konuşma geçer. Sonra bu kişiler birden Pişekâr'ı görüp korkarlar ve korkudan birbirlerinin üstüne düşerler. Kim kimden korkar siz bulun gari.

• Muhavere (Söyleşme): Bu bölüm Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirleriyle tanıdık çıktıkları tanışma konuşmasıyla başlar. Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirinin sözlerini ters anlamaları bir gülmece oluşturur, sonra tekerleme başlar. Tekerlemede Kavuklu, başından geçen olağan dışı bir olayı Pişekâr'a anlatır. Pişekâr da bunu gerçekmiş gibi dinler, sonunda bunun düş olduğu anlaşılır. İşte bu durum uyku modunda olan kişiler içindir. Onlarda bu iki kişinin rüyasına dalarlar ve uyurlar.

• Fasıl (Oyun): Oyunun asıl bölümü, belli bir olayın canlandırıldığı fasıl bölümüdür. Orta oyunu fasılları genellikle iki paralel olay dizisinde gelişir. Dükkân dekorunda gelişen olaylarda genellikle Kavuklu bir iş arar. Pişekâr'ın ona iş bulmasıyla olaylar gelişir. Dükkâna gelip giden çeşitli müşterilerle ilgili oyunlar da vardır. İkinci olaylar dizisi yeni dünya denilen ev dekorunda geçer. Ev Türkiye konumuzda. Seçim adlı oyunda, ana bölüm 2015 sonundan bugüne kadar geçen olayları içerir. Bahçelinin desteklerini düşünün önce İttifak oluştu sonra Sayın Bahçeli erken seçim kararını açıkladı.

• Bitiş: Oyunun son bölümüdür. Pişekâr, izleyicilerden özür dileyerek gelecek oyunun adını ve yerini bildirir. Oyunu kapatır. Olayımızda, gelecek oyun duruma göre isimlendirilecektir herhalde. Durum herşeye gebe.

Sayın Cumhurbaşkanının bugünkü açıklamasını değerlendirdiğinizde göreceksiniz ki oynanan bu oyun, tasarlanmış ve öyle sahneye konmuştur. Gerisi boştur. Aslında bu seçim tezgahı milleti, bir şey yerine koymaktır ama “ne yerine koymak” bulamadım.
Vazgeçtim, milletten gençler bile ötekileştirildi, sınav tarihleri değişti. YÖK hızlı bir kararla, emir komuta zinciri içerisinde olma ihtimali dahilinde olarak üniversite sınavını 30 Haziran-1Temmuz tarihlerine kaydırdı.
Şimdi düşünün, Sayın Cumhurbaşkanı güya bir Hürriyet Gazetesi Yazarına göre dün Sayın Bahçeli’nin açıklaması üzerine üzüntülüymüş, bunlar Timsah gözyaşları gibi değerlendirilebilirmiş demek ki. Tarihin en hızlı seçim darbesi yapılmış oldu.
Sonuç, Türkiye oyuna gelmiştir ancak anlamış mıdır? Bir kısım seçmen “Helal olsun Reis’e ne çalım attılar beraber ötekilere.” türünde laflar edeceklerdir. son perdedeki konuşmalarda konuşulacak o kadar çok anormallik var ki, yazmak ve söylemekle bitmez. Onun için Sayın Cumhurbaşkanı, açıklaması sonunda soru almadı. Verecek cevap bulunamayan sorular başa bela olur sonra. Demek ki "enine boyuna müzakere" 24 saat içerisinde yapılabiliyormuş!!!!!
Bu durumda Orta Oyununun perdesi şimdilik kapanmıştır. 24 HAZİRAN 2018 hayırlı olsun.




ERCAN ERDEM


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.