booked.net
 
 

 

Damat

 Yeni Torba yasada Anayasa ve AİHS ihlalleri var.. - 10/12/2018





Kemal Kara
E-Posta
akp , torba yasa düzeninden vazgeçmiyor, yasama kalitesini dejenere eden , iligsiz bir çok kanun maddesini aynı yasa başlığı altında "paçal halde" düzenlemek olarak tanımlanabilecek torba uygulamalarının anayasa ve uluslararası sözleşmeler bakımından ihlal hükümleri taşıdığı göz ardı ediliyor..
Yasama düzeni , tipik bir çoğunlukçu( sandalye sayısına güvenmek) mantıkla işliyor, Cumhur ittifakı nam ortaklık, her türlü demokratik yasama teamülünüğ çiğnemekte beis görmüyor.
Son düzenleme ,ile ( 71 maddelik bir külliyat) Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının bütçesine belediyelere yardım ödeneği" konuluyor..
Bu düzenleme ile,, Cumhurbaşkanı, istediği belediyelere "takdiren" " yatırım nitelikli proje" kapsamında , kaynak aktarabilecek..
Tam da mahalli seçim propaganda döneminde , aynı zamanda Akp genel Başkanı olan Cumhurbaşkanının eli , diğer seçim unsurlarına göre "haksız rekabet " imkan ile kuvvetlendirilmiş oluyor....
Aynı torbada, uluslararası yardımlar konusundaki, Kamu İhale Kanunun nazara alınmamasına dair düzenlemenin iptal edilmiş olmasına da çare bulunmuş, uluslararası acil yardım hesabından, cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlığına ödenek aktarımı yapılıyor, ... ....
Kamu ihale yasası mevcut haliyle yüzlerce defa değiştirilmiş ve amiyane tabiri ile yalama edilmiş vaziyette , ama buna dahi uymak , istenmiyor...
Fırıncılar 25 kuruş zam alamadı, Asgari ücret görüşmeleri "simit çay "hesabı üzerinden yürütülüyor,, Hangi kriterlere göre yapıldığı bilinmayan dış yardımlar ise Kamu İhale Kanunu denetimi dışına çıkarılıyor..
Türkiye AİHS'ne taraf, Sözleşme EK I protokol m.3, seçme hakkının ve seçmenin özgür iradesinin temel insan hakları çerçevesinde, korunması gereğine işaret ediyor..
Anayasa , Seçim Kanunlarındaki değişiklikleri de- bir zaman şartına bağlayarak-, uygulanmalarını bir sonraki döneme erteliyor..
Hal böyle olmasına rağmen, Partili Cumhurbaşkanına , tam seçim arefesinde ,, ödenek tahsisinde , nihai yetki vermek, seçmenin özgür iradesine baskı kurmaktır.. Partili Cumhurbaşkanının, kendi partili mahalli yönetimlerinin ödenek ihtiyacında , muhalif olanlara nazaran daha taraflı davranacağı , siyasetin tabiatı icabıdır..
Sonuç olarak bu düzenleme, seçimlerin demokratik niteliğini de etkilemek potansiyeli taşımaktadır..


Kemal Kara


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.