booked.net
 
 

 

Damat

 TÜRKİYE'DE DANS - 05/01/2014





4 köşe
E-Posta
TÜRKİYE’DE DANS’IN DOĞUŞU


Sanatın en eski belirtisi dans olduğuna göre, hareket olduğuna göre ilkel insan da hareketle düşüncelerini ifade etme yoluna girmiştir.
Bu bedensel anlatım tarzına kavuşan dans, ruhsal durumların ve gerilimlerin bir yansımasıdır.
İlk insanların yaptıkları danslarının önde gelen amacı dinsel ve büyüsel olmakta idi. Doğumda, düğünlerde, evlenme, ölüm törenleri ile savaşta, avla,bollukla ilgili günlerine dansın eşlik ettiğini görmekteyiz. Diğer taraftan ölüler, gök güçlerine, doğaüstü güçlere tapma da dansın yapılış nedenlerinden olmuştur.
Sanatın ilk belirtileri olan bu oyunlar zamanla edinilen tecrübeler sonucu geliştirilerek dans sanatının ilk halkalarını oluşturdular. Fakat zamanla danslar, hareket ve ifade yönünden çeşitli toplumlarla farklılık göstermiştir.
Türk Kültürü olarak dansa bakarsak; Dans kültürü bize Asya’da yaşayan atalarımızdan gelir Birlikte yaşamaya önemli ölçüde değer veren, birbirine bağımlı bir yapı var olmuştur Asya da. Şamanların özellikle belgelerinden dansa büyük bir ilgi duyduklarını anlıyoruz. Şu anda da ülkemiz de bu anlamda birçok grup var olmakta.Bu nedenle dans sanatı olarak Türkiye de dansın en önemli bölümünü halk oyunlarının oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Türklerde danslar; Kılıç kalkan, mumlarla yapılırdı Günümüz halk oyunlarının birçoğunda, eski dansların kalıntılarına rastlanır. Bu dansların zamanla yönlerinin eğlence amacıyla yapıldığını görüyoruz. Ve şu anda yapılan Türk halk dansları aslında yurt dışında ki ayak oyunlarının en fazla olduğu İsveç Norveç İrlanda adımları işin içine katılmış yöresel gerçek dokusundan uzaklaştırılmış farklı bir yapıya kavuştuğunu görebiliriz.Şu anda da Halk dansları bir çok okullarda kültür merkezlerinde bu yapısıyla gündemimizde..

imersema@gmail.com

Geri bildirim yazarsanız sevinirim.Üniversite de dans bölümünde okumaktayım , amacım dans sanatı ile ilgili güncel bilgileri eleştirilerimi yazmak ve kendi fikirlerimi insanlara, bu alanda ilgilenenlere duyurmak , bu sadece bir başlangıç.
İyi çalışmalar..



4 köşe


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.