booked.net
 
 

 

Damat

 CHP ve melezleşme.!!... - 03/09/2014





Funda Sanmaz
E-Posta
CHP, tarihi itibariyla kurucu parti sıfatını taşıyor, milli mücadeleyi örgütlemiş, işgal altındaki toprakların istiklalini kurtarmak için milli müdafa hareketi olarak başlamış ve zaman içinde siyasi bir fırkaya dönüşmüş, ikinci dünya harbinin sonuna kadar da tek parti olarak ülkeyi yönetmiş bir siyasi geleneğe yaslanıyor..Modern Türkiyenin kurucu ve hedeflediği değerleri altı ok olarak simgeleştirmiş ve dönemsel gel gitlerie rağmen umdelerini muhafaza etmeye çalışmış bir parti.. Bilimsel gelişme ve bireysek akıl rehberliğinde kamusal ve toplumsal hayatın düzenlenmesini politikalarının temeli yapmış.. Din'in toplumsal ve kamusal hayatı düzenlemesini öngören siyasal hareketlerin yapay muhalefeti ile, "dini hassasiyetin" eksik olduğu ithamlarına muhatap olmuş ve samimi dindarlar tarafından bu bakımdan rezervde tutulmuş..merkez sağ ve daha sağında yer tutan partilerin din üzerinden istismar politikalarına rağmen inanmış bir seçmen tabanında konsolide olmuştur.. Yakın geçmişte, seçim endişeleri ile iki kritik açılım ile pozisyon değiştirmeyi denemiştir. Birincisi, 12 Eylül yasaklı dönemin sonunda, geçiş sürecinde, kürt siyasi hareketini kendi listesinden parlamentoya taşım riskini üzerine almış ve yemin töreninde, kürtçü siyasilerin ihanetine uğramıştır..Bugün açılım adı altında, " terör "ile yapılan müzakerelerden seneler önce,CHP geleneği, doğrudan parlamento yolunu açacak bir açılıma cesaret edebilmiştir. ikinci açılım ise, yakın zamanlarda, önce çarşaf daha sonra da "türban" üzerinden, anayasanın laiklik ilkesi bakımından tartışmalı simgeler ve zihniyetler üzerinden, mütedeyyin muhafazakarlara yakınlaşma çabasına girmiştir. kürtçü siyasetin, terörü bir kaldıraç olarak kullanma tehditi altında, bağımsızlığını kaybetmiş olması ve dindar kesimlere daha kolay nüfuz edebilen AKP gerçeği karşısında,her iki açılım da beklenen sayısal desteği getirmemiştir.. Son cumhurbaşkanlığı seçiminde, bu defa,enternasyonal bir "islamcı" profil üzerinden aday denemesi yapılmış ve yine umulan netice alınamamıştır.
sonuç olarak, CHP, kendi geleneği dışındaki açılımları denemiş ve siyasal bakımdan, "melezleşme" dışında bir kazanım edinememiştir..
CHP'nin karşısındaki temel sorun şudur, kendi geleneğine sahip bir parti olarak, çekirdek seçmenini tahkim ederek, doğru siyasetleri takip mi edecektir, yoksa, dönemsel açılımlarla, konjonktüre yenilip, giderek melezleşen bir parti olarak tarih sahnesinden çekilecekmidir. Örgütlü siyaset, sadece şimdiki zaman dilimi ile ilgili bir katagori değildir..


Funda Sanmaz


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.