booked.net
 
 

 

Damat

 AİHM'nin son kararı ; İmralı'da ikamete devam ..!! - 14/10/2014





Ceren Akdağ..
E-Posta
AİHM, 18 mart 2014 tarihli kararı ile, terörist başı'nın vatana ihanet suçundan aldığı ağırlaştırılmış müebbed hapis cezası ile ilgili olarak, şartlı salıverme olanağı ihtimalinin de açık tutulması gerektiği yönünde bir yorumda bulunmuştu..Bu yorum üzerine, demokratik çözüm müzakerelerinde, imralı sakinin oynadığı rolün şartlarını etkinleştirmek amacıyla yapılması planlanan düzenlemelere de hukuki bir dayanak olur düşüncesiyle olsa gerek, "davanın esastan yeniden görüşülnmesi" talep edildi.Sözleşmenin 43.nci maddesi 2. nci fıkrası, temyiz başvurusu'nun görüşülmesini,, büyük daire bünyesinde (5) yargıçtan oluşan bir kurulun, bu istemi kabul etmesi şartına bağlamış bulunuyor,, sözleşme ve protokollerinin yorumunda ya da uygulanmasına ilişkin ya da genel nitelikte ciddi bir sorun varsa, başvuru kabul ediliyor, yoksa, reddediliyor.. 5 kişilik yargıçlar kurulu başvuruyu reddetti, özetle, ciddiye alınacak bi ihlal durumu yok dedi...
AİHM, 18 mart 2014 tarihli kararda, Sözleşme'nin 3. maddesinde düzenlenen " kimse, işkenceye veya aşağılayıcı muameleye veya cezaya tabi tutulamaz" hükmünün ihlal edildiğine oy birliği ile karar vermişti.
Bu hükme rağmen, ( 5) yargıcın, kararı, büyük dairede incelemeye değer bulmaması, Mahkemenin yeni bir yaklaşımına işaret ediyor, dosya, artık, hukuki olarak kesinleşti..
Avrupa İşkence ve kötü muameleyi önleme komitesi de, son raporunda , hükümlülük koşullarında bir sorun olmadığı ve kötü muamelenin de bulunmadığını belirtmişti..
Sonuç olarak, AİHM, ağırlaştırılmış müebbed hapis cezası ile ilgili olarak, şartlı salıverilme, imkanının önünü hukuken, nihai karar mercii olarak kapadı..
Demokratik çözüm süreci, imralı'nın danışmanlığında yürüyor, adaya gidip gelen ulak'lar, mesajlarını taşıyorlar, orta doğuda yeni bir demokratik yönetim modeli önerdiğini ve çarenin de çözümün de bu model ile mümkün olduğunu anons ediyorlar..
AİHM ise, ömür boyu, ağırlaştırılmış hapis cezasının, sözleşmeye aykırı olmadığı hususunda son kararını vermiş bulunuyor. Hukuk ile buraya kadar....


Ceren Akdağ..


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.