booked.net
 
 

 

Damat

 Atatürk'ten , İktidara ekmek çıkmaz... - 10/11/2014





Leman Ozkul
E-Posta
76. ölüm yıldönümünde, Atatürk üzerine konuşmalar yapılıyor..herkes kendi meşrebine göre bir Atatürk tasavvurunu ortaya koyuyor..
Yeni Cumhurbaşkanı da haklı olarak, Atatürk'ü herkesin kendi çıkarına göre tarif ettiğini, olduğundan farklı tariflerin şahs-ı manevisini zedelediğini ileri sürdü..
Cumhuriyetin, kökü mazide bir tahayyül olduğunu, 1923 cumhuriyeti'nin ,, 1071, 1299 ve 1453 tarihlerinin uzantısı ve kurtuluş savaşlarının da Cumhuriyet'in girizgahı olduğunu iddia etti.. 23 Nisan 1920 meclisini öne çıkardı , Cumhuriyet'in, milli egemenlik üzerine inşa edildiğini, Atatürk'ün, hakimiyet-i miliye konusundaki ısrarını ve Cumhuriyet'in kuvvetinin kaynağının milletin kendisi olduğuna inandığını hatırlattı.. Atatürk'ün, bir Osmanlı zabiti olarak asil duruşuna işaret etti..
Saltanatın Kaldırılması, TBMM'nin, 1 kasım 1922 yılında kabul ettiği Osmanlı İmparatorluğunun münkariz olduğuna dair 308 numaralı kararname ile gerçekleşmüştir. Münkariz olmanın sözlük anlamı,, bitmek, tükenmek ve zürriyetten kesilmektır. 1 ve 2 kasım tarihleri aynı gün alınan bir kararla milli bayram ilan edilmiştir. Atatürk,dnemin Osmanlı saltanatı hakkındaki düşüncelerini, Nutuk'ta, ""Bütün menfaatlerini mülevves bir tahtın, çürümüş, çökmüş ayaklarına sarılmakta gören..." idrakten mahrum, vicdandan mahrum, birtakım insanlar.." ve benzeri sert ifadeler ile dile getirir.. Cumhuriyetin ilanının da istişare ile değil, radikal bir tavırla kabul ettirildiği artık tartışılmayan bir gerçektir.. Cumhurbaşkanı, Atatürk'ün, "..idar-i maslahatçılar, esaslı inkilap yapamaz "" sözüne atıfta bulunurken, farklı anlamda ama doğru bir ilkeye istinat etmektedir. Cumhurbaşkanı, tıpkı, eleştirdiği kişiler gibi, Atatürk'ü kendi perspektifinden tanımlamaya çalışmış olup bu tanımlama Atatürk ve şahsında tecessüm ettirdiği Cumhuriyet idealine tekabül etmemektedir.


Leman Ozkul


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.