booked.net
 
 

 

Damat

 Aşiret kültürü ve real politik... - 29/01/2016





Züleyha Saygılı
E-Posta
Leyla Zana politik kimliğini etno sentrik bir düzlemde geliştirdi.. Çok genç yaşta, Erdal İnönü'nün feraset ve insiyatif kullanarak, bölge ayrılıkçı siyasetini, Türkiyelileştirmek adına aldığı risk sonucu TBMM'ne girdi. Türkiyelileşme fikrinin eylemli öncüsü Erdal İnönüdür,
(7 Haziran seçimleri ve sonucu, sadece konjonktürün zorladığı bir durumdur, İnönü, o zamanki adı HEP olan parti adaylarına Güneydoğu illerinde yer vererek, şartları zorlamış ve fakat, başta Leyla Zana olmak üzere seçilenler, yemin sürecindeki ve akabindeki tutumları ile, Türkiyelileşmek projesine ihanet etmişlerdi..Zana, bir gurup seçilmiş vekil ile birlikte 1994 yılında, zorlama bir suçlama sonucu, yasadışı örgüt üyeliğinden gereksiz bir mahkumiyet aldı , uzun yıllar hapis yattı, sonuç olarak, 1991 de sayılırsa, 4 dönemdir parlamentoda bulunmaktadır. Yurt dışında tanınan ve belli çevrelerce desteklenen bir politik kimliktir. Bu dönem, 1 Kasım seçimleri sonucu, yemin hassasiyeti depreşmiş ve yemin sözlerini kendine göre okumuş ve düzeltmeyi kabul etmemiştir. TBMM'ndeki varlığı sadece seçim mazbatasına dayanmakta ve oturumlarda oy kullanamamaktadır, seçilmiş ama milletvekili statüsü kazanamamış bir garip pozisyonda, yurt dışı ( ve yurt içi..)platformlarda arz-ı endam etmektedir. Daha önce de sorun dedikleri ve kendilerince tarif ettikleri durum hakkında zamanın Başbakanı'nı işaret etmiş ve son olarak da, Cumhurbaşkanı olarak kendisinden randevu talep etmiştir..
Kürtçü siyasetin belirgin özelliklerinden biri de, maksimalist talepler çerçevesinde yüksek profil üzerinden pazarlık/müzakere hevesi olarak öne çıkıyor.. İmralı sakini, bırakın Türkiye'yi bütün ortadoğuya Demokratik bir nizam vermekten bahsediyor, Zana da, Cumhurbaşkanı ile görüşme talebini, Suriyedeki bölgeleri de içeren , "münhasır konu başlıkları" ile neredeyse dayatıyor..
Cumhurbaşkanı, "yemin etmeden ve konu imtiyazı ile gelmesin" demek suretiyle, muhatap olma haline, kırmızı çizgiler çekti.
Hendek operasyonları sonunda ortaya dökülen İmralı zabıtlarını da, İmralı'nın muhataplık talebinin dolaylı yoldan iletilmesi olarak görmek gerekiyor..
Kaf dağında dolaşan aşiret politikası ağalarının ceremesini güneydoğu halkı ve ateşe sürülenler çekiyor..


Züleyha Saygılı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.