booked.net
 
 

 

Damat

 İmralı Notları - 08/02/2016





Solhan Gemalan
E-Posta
İmralı notları yayınlandıkça (henüz doğruluğu hakkında, muhatap taraflardan bir yalanlama yok) ortaya çıkan gerçeklerin, derinlemesine bir tahlili zorunlu hale geliyor.

Taşıyıcı görevi üstlenenlerin gerek İmralı'da "terörist başı" ünvanlı mahkumla ve de gerekse, devlet yetkilileri ile yaptığı görüşmelere göre, müzakerelelerin bir kırataahane yoldaşlığı kıvamında geliştiğini ortaya çıkıyor.

Ortadoğu halkları hakkında söz söyleme konusunda genel ve özel vekaleti (münhasır yetkiler ile mücehhez), olduğu anlaşılan mahkum karşısında, taşıyıcıların, biat etmiş bir hayranlıkla bezeli tutumları dikkat çekiyor.

Kemalist Cumhuriyeti, tek adama dayalı, monist bir yapı olarak ağız dolusu karalayanların, uzun yıllardır İmralı'da mukim tek bir adamı, bugüne kadar gelişmiş/gelişmemiş demokrasi pratiklerini islah edecek sihirli formüllerin mucidi olarak kabul etmeleri de ayrıca kayda değer.

Tutanaklardan anlaşıldığı kadarı ile, Kamu Güvenliği Müsteşarı da devlet aklını temsilen, -hazırına dahil bir halde- aynı tutuma iştirak ediyor.

Terör unsurları ile müzakerelere resmiyet kazandırılması sürecinde, "kiminle kavga ediyorsan onunla barış yaparsın" mealli savunmalar, iktidar cenahında, sıkça dillendiriliyordu.

Bilinen nedenlerle (Rojava'nın Suriye denklemine girmesi sonucu, kürt silahlı unsurlarının, koalisyon güçlerinin alandaki işgal kuvveti olarak kullanılması projesi) İmralı, Kandil ve zorunlu olarak hdp aklını yoldan çıkardı ve yeni hayallere zorladı.

Yeni şartlarda, müzakere sürecinin yerini kabaca "tenkil" sürecnin aldığı ve meskun yerlerdeki kalkışmanın, hükümete başka yol bırakmadığı anlaşılıyor.

Etnik siyasi unsurların (örgüt, parti, cephe"kck" v.d) tamamen devreden çıkarılıp, halk meclisleri gibi farklı yapılar ile ilişkiye girme projesinin getirisi henüz hesap edilemiyor.

Cumhuriyet dönemi isyanlarında kullanılan yöntemlerin daha rafine uygulamalar ile gündemde olduğu dile getiriliyor. Sonuç olarak, güneydoğu cephesinde yeni bir şey yok. Bir başka deyişle, Kemalist Cumhuriyet'in Devlet refleksi ile yeni Türkiye'nin kamu düzeni arasındaki fark, bugün için, Mardinli sanatçının yeni bestesi gibi gözüküyor...


Solhan Gemalan


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.