booked.net
 
 

 

Damat

 Beş yıldız'lı politika.. !!.. - 21/06/2016





Güray Germiyanoğlu
E-Posta
Sistem dışı partiler yükselişte, İtalyada , beş yıldız hareketi mahalli seçimlerde, Roma ve Torino gibi iki önemli şehrin başkanlıklarını kazandı ve 2018 genel seçimlerinde önemli biir siyasi değişim'in işaretlerini verdi.

Düzen dışı, olmanın temel kriteri, yolsuzluklara karşı çıkmaktan geçiyor,
Roma gibi tarihi öneme sahip bir başkentte, belediye harcamalarındaki usulsüzlükler, seçimin kaderini etkilemiş görünüyor.

Beş yıldız hareketi, doğrudan katılımcı bir demokrasiyi savunuyor, kurucuları, sosyal medya tekniklerini kullanarak katılımı yaygınlaştırdılar ve bir nevi "e- demokrasi "örneğini geliştirmeye çalışıyorlar.

Partileşme iddiasından ziyade , belli referanslara odaklanarak (kamusal faydalanmayı öne çıkararak eşitsizlijkleri törpülemek...) "hareketin" heyecanını sürdürmek hedefinde oldukları anlaşılıyor.

İtalya gibi yoğun siyasi birikimi olan bir ülkede, kısa vadede kazandıkları başarıya bakılırsa, mevcut siyasetlerin "saltanat"ının sallantıda olduğu dahi söylenebilir..
Hamasetle köpürtülmüş hedefler yerine, günlük hayata dokunma iddiasındaki eylemlerin, yakın siyasi gündemi işgal edeceği öngörülüyor.

Türkiye, İstanbul ölçeğinde, "gezi hareketi" ile şehrin bir meydanına sahip çıkma örneğini yaşadı.. "Gezi hareketi", araya sokulan unsurların tahriki ve süreci kendisine tehdit olarak gören iktidarın aşırı güç kullanımıyla, özünden saptırıldı ve abartılı bir değerlendirme ile kalkışma olarak kabul edildi.

Özellikle yerel ölçekte halk insiyatifleri siyaseti sterilize etme imkanına sahip, asgari planda düzeltici bir rol oynuyor. Gezi hareketi de, Taksim meydanı ile ilgili itirazında aynı amacı güdüyordu,, son gelişmelere bakılırsa, siyasi üst akıl , tutumunu sürdürmekte kararlı.

Keşke uzlaşma ile bir hal çaresi bulunsa, gereksiz gerginlikler olmasa...


Güray Germiyanoğlu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.