booked.net
 
 

 

Damat

 18 yaş - 07/12/2016





Melike Hancı
E-Posta
Yeni Anayasa değişiklik paketinde, seçilme yaşı'nın 18'e indirildiği açıklandı.
TBMM Araştırma Merkezi bulgularına göre; 186 ülke arasında, seçilme yaşının 18 olduğu ülke sayısı 45, seçilme yaşının 25 olduğu ülke sayısı 60,
seçilme yaşının 30 olduğu ülke sayısı da 8.

Dikta yönetimi altında olan, Kuzey Kore, demokrasi iddiasında olan ülkelere nazire/nanik yapmış, seçilme yaşı; 17 (Doğu Timorda da seçilme yaşı ;17, dünyanın en fakir ülkelerinden, gelişmişlik sıralamasında 142'nci sırada ama seçilme yaşını, dünya ortalamasının altında belirlemiş).

Diğer ülkelerde seçilme yaşı, 25-35 arasında değişiyor. Seçilme yaşının 18 olarak, tasarlanmış olmasının muhtemel nedeni, MK'daki "Ancak, 18 yaşın doldurulması ile kişinin, ergin (reşit ) olabilmesi koşulu". Aynı kanunda; "15 yaşını dolduran kişilerin, kendi isteği ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılınabilecekleri" de öngörülüyor.

Evlenme ehliyeti olarak da; 17 yaşın doldurulması zorunluluğu var. Mahkemeler de belirli durumlarda, 18 yaş altı kişilerin evlenmelerine izin verebiliyor. Evlenme kişiyi reşit kılıyor. Cezai sorumlulukta yaş sınırları bakımından, 15-18 yaş aralığında, işlenmiş fiiller bakımından sadece kısmi bir indirim uygulanıyor ve ceza tatbik ediliyor. Toplumun temeli olan evlilik kurumu ile ilgili karar alma gibi önemli bir sorumluluk üstlenmesine imkan verilen kişiler ve cezai ehliyeti olup da seçilme hakkı verilmeyen yaş gurupları hakkında,- kanun önünde eşitlik ilke ve etiği bakımından -*sorunlu alanlar ortaya çıkabilir.

15 Temmuz kalkışmasında, silahlara karşı demokrasiyi savunanlar arasında, 18 yaş sınırı gözetilmedi. Seçilme hakkı bakımından ,Kuzey Kore ve Doğu Timor'un gerisinde olmak yakışmaz. 18 yaş, anayasa paketine, başkanlığı, şekerli leblebi tozuna bulamak için, konulmadı ise, gözden geçirilmeli...


Melike Hancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.