booked.net
 
 

 

Damat

 Özgürlük ve Güvenlik Hakkı - 10/08/2017





Mahmut Bakar
E-Posta
İnsan hakları belgelerinde, özgürlük ve güvenlik hakkı önemli bir hak kategorisi olarak düzenlenmiş durumda. İnsan olmanın (bütün canlıları da bu hakkın öznesi olarak kabul etme fikri, uygulamada da yaygınlaşıyor) gereği olarak, en temel ihtiyaçlardan birinin, özgürlük ve güvenlik içinde yaşamak olduğu, artık tartışılmayan bir gerçek. Bu temel hakkın koruma altında olabilmesi; ancak etkin ve adil bir yargı fonksiyonu ile mümkün olabilir.

Demokrasi ancak hukuk devleti ve onun da tabi bir sonucu olması gereken yargı güvenliği ile gerçek hüviyetini kazanır. Nasıl ki "bal bal demekle, ağız tatlanmazsa"; demokrasi sözcüğünü dillere pelesenk etmekle de bir düzen "demokratik" olamaz...
Kişi özgürlüğü ve güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almak ve yeterli güvenceleri sağlamak, demokratik hukuk düzeninin temel fonksiyonlarından biridir. Kadınların öldürülmesi, saldırıya ve işkencelere uğraması, gündelik hadiseler halinde, neredeyse normal kabul ediliyor. Failler, ellerini kollarını sallayarak sokaklarda geziyor.

Son iki günde;
Karısına şiddet uyguladığı için, gözaltından serbest bırakılan bir kişi, iki çocuğunu öldürdü, birini de yaraladı.
Darbe kalkışması suçlaması ile uzun süredir tutuklu bulunan, devletin korgeneral rütbesi verdiği bir kişi, "suçun vasfı ve delillerin sanık lehine değişme ihtimali" nedeniyle tahliye edildi... Eli palalılar tutuksuz yargılanırken,
hangi deliller ile tutuklandı, tutuklu kaldı? Deliller, sanık lehine olarak nasıl bir değişme ihtimali gösteriyor? Yargı güvenliği ile kişi özgürlüğü ve güvenliği arasındaki uyumsuzluğun gözden geçirilmesi gerekiyor.











Mahmut Bakar


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.