booked.net
 
 

 

Damat

 Mustafa Kemal - 18/01/2018





Edibe Soyuyüce
E-Posta
Chp yeni il Başkanı'nın , "Mustafa Kemalin askerleriyiz" sloganına, itirazı olduğu söylentisi, dolaşımda..
; Militer bir muhteva taşıdığı ve "birey olma " noktasından sorunlu bulunduğu söyleniyor..
Türkiye siyasetinde, belli kesimlerin , farklı nedenlerle de olsa, Mustafa Kemal'in adı geçtiği yerlerde, rahatsızlık beyan ettikleri bilinir.
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz", aslında , Cumhuriyet değerlerine vurgu yapmanın, yeni bir ifade biçimi..olarak, son yıllarda , siyasal jargona girdi..
Uzun yıllardır iktidarda olan islamcı siyasetin, kurucu Cumhuriyet değerleri ile mutabık olmadığı biliniyor..
Kendilerine göre bir ajandaları var ve Cumhuriyetin yüzüncü yılında, -yeni bir cumhuriyet tasavvurlarını- hayata geçirmenin, politikalarını yürütüyorlar..
Diğer tarafta, Mustafa Kemal'i Cumhuriyet kavramı ile özdeşleştiren ve içselleştiren, konsolide olmuş bir kitle var, azalmıyor, nesiller arasında, değerleri ile tevarüs ediyor, bu istikrarının dünyada örneği yok.. cari siyasetin şartları ne olursa olsun, varlığını sürdürüyor....
Bu kesim,, Anti- emperyalist bir kurtuluş savaşı ile istilacılara karşı, istiklali savunmuş, devlet kurmuş kahraman kadronun öncüsü, bir devrimci olarak, Mustafa Kemale sahip çıkıyor..,
Mustafa Kemal, seksen yıl önce ufül etmiş olduğu için, herhangi bir orduya komuta edecek hali ve de tabiidir ki ordusu da yok, dolayısı ile, " Mustafa Kemal'in askerleriyiz demek, askeri bir manadan ziyade , bir değerler sistemine bağlılık anlamına vurgu yapıyor.
Sonuç olarak, asker allerjisi olanların endişe edeceği bir durum yok.. cumhuriyet değerleri, haysiyetli yurttaş kavramını hedeflediği için, birey gibi müphem bir kavram üzerinden eleştiri getirmenin de dayanağı bulunmuyor..
Anadolu'nun yoksul insanları ile verilmiş bir mücadelenin ruhuna vefa gösterilecekse, asker olmak ile yoldaş olmak arasında fark aramak, art niyetli değilse, meseleyi kavrayamamış olmak, anlamına gelir, siyaset, felsefi anlamda, ahlaki bir duruma tekabül eder, herkes meramını açık olarak ortaya koymak sorumluluğundadır..







.


Edibe Soyuyüce


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.