booked.net
 
 

 

Damat

 Altınlar devletten çocuklar milletten..!! - 29/01/2015





Mirgül İşgüder
E-Posta
Cumhurbaşkanı evvel eski asgari üç çocukta ısrarlı, kendi hayatında da uygulamış, çocukları, henüz son sözlerini söylememiş olsalar da aynı tatbikatın içinde görünmüyorlar..
Başbakan Davutoğlu, atandıktan sonra, üç çocuk ve üzeri projelerini dillendirmede Cumhurbaşkanının izinden gidiyor, hatta vites büyüttüğü bile söylenebilir, çocuk teşvikinde bayağı detaylı programları peşi sıra devreye sokuyor..
Asgari üç çocuk sayısının rasyonel arka planını, azalan nüfusa paralel, azalan oranlarda üretim kaygısı ile açıklıyor..
Doğum kontrolü'nün orta vadede doğuracağı sakıncaların başında gelen üretim kaybının, -istihdam baskısının azalmasına göre- mukayeseli toplumsal maliyetinin, daha yüksek olduğunu iddia ediyor..
Kadınların iş gücüne katılımında yüksek oranlarda artış olduğu ve bu nedenle istihdam sağlanmasına rağmen, işsizlik oranlarında düşüşün yeterli görünmediğine vurgu yapıyor..
Bu nedenle kadınlar için gelştirilecek esnek çalışma modellerinin, -çocuk doğuran- kadının işgücünde kalmasının ön şartı olduğu ve Aile ve nüfus paketine
ilişkin yeni tedbirlerin, bu amaca yönelik olduğunu ileri sürüyor..
Her anneye bir doğum hediyesi(altın) göndermenin, bütçeye niceliksel maliyetinin, sosyal bir maliyeti karşılayacağını ve göze alınması gerektiğini iddia ediyor..
Çocuk doğuran kadının, çalışma hayatı ve çocuğunun bakımı sürecinde yaşaması muhtemel psikolojik gerilimin giderilmesi için hangi acil tedbirler uygulanacak sorusunun pratikte henüz bir cevabı yok..
Çocuk doğuran kadınlar için esnek çalışma modelleri açıklanırken, genç bir Avukat anne'nin, hakimlerin hoşgörüsü ile kucağında çocuğu ile duruşmalara girdiği görüntüleri haber oldu..
Dünyanın en görkemlisi olduğu iddia edilen Çağlayan Adliye Sarayında, çalışanların çocukları için hiç bir destek ünitesi bulunmuyor..
Bu örnek bile başlı başına iri laflar ile sürekli program paketi açıklamanın yerine mevcut düzende hangi kolay ve çabuk iyileştirmeler yapılabilir sorusunu akla getiriyor..
Adliye sarayı derken yeni Cumhurbaşkanlığı sarayında durum nedir, orada çalışan kadınların ( binlerce odada herhalde kadınlar da çalışıyordur) çocukları için herhangi bir kreş veya benzeri bir yer varmıdır, eğer ,yoksa asgari üç cocuk projesi nasıl uygulanacak.!!
TÜİK,2014 yılı için, adrese dayalı nüfus kayıtlarının sonuçlarını açıkladı,yıllık nüfus artış hızı, binde 13.7 'den binde 13.3 'e gerilemiş,ortanca yaş yükseliyor ( 30 lu yaşlar)65 ve yukarı yaş gurubunda oran %8'e yükselmiş.. Çocuk yaş gurubunda ( 0-14)nüfus oranı %24.3 'e gerilemiş..
Nüfus artış hızı ya da doğurganlık hızı Marmara ve Ege bölgelerinde düşük(en az), Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise en yüksek seviyelerdedir.. Nüfus artış oranlarının bölgeler arasında dengeli dağılımı için
Nüfus arttırma programlarının acilen günlük( gecelik) hayata intikal ettirilmesi gerekmektedir.. Mesele, lohusa annelere çeyrek altın gönderme ile halledebilecek kadar basit değildir..


Mirgül İşgüder


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.