booked.net
 
 

 

Damat

 Direnme hakkı ve TBMM.. - 17/02/2015





Rikkat Sezgili
E-Posta
Hürriyetlerin korunmasında, hukuki teminat müesseseleri yeterli olmazsa, direnme hakkı gündeme gelir.Hürriyetlerin insan ve toplum bakımından önemi, korunma müeseselerinin kesin ve mutlak manada bir koruma getirmesini gerektirmekte olup, uygulamada her zaman, öngörüldüğü istikamette sonuç almak mümkün olmayabilir..
İç güvenlik paketi tasarısı, iktidar tarafları ile toplumun diğer katmanlarını karşı karşıya getirmiştir.
Onlarca kanunu ilgilendiren yüzlerce madde bir torba tasarının içine sıkıştırılmış ve temel hak ve özgürlükler bakımından tartışmalı bir düzenleme TBMM gündemine getirilmiştir.
İktidar, bu düzenlemede her hangi bir uzlaşma arayışı içinde olmamış ve kamu hürriyetleri bakımından, sayısal çoğunluğuna güvenerekı bir dayatma içine girmiştir.
Torba tasarının,muhalefetin ilan ettiği engelleme çabalarına rağmen,iktidar çoğunluğu avantajı ile, pozitif hukuk'un parçası haline gelme ihtimali yüksektir..
Muhalefetin blok olarak karşı çıktığı bir tasarının kanunlaşması halinde Anayayasa mahkemesi dışında, bir teminat bulunmamaktadır., ..
Toplumu, pratikte, iktidar ve muhalefet olarak ikiye bölen bu durumda,TBMM'deki muhalefet bloğu,iç tüzüğe dayalı demokratik direnme hakkını kullanma kararı almıştır..
Muhalefet, Tasarının kanunlaşması halinde,bir iktidar baskısının toplumda giderek artacağı endişesini dile getirmektedir.
Sonuçta, hürriyetler bakımından doğabilecek " baskı"ya karşı koyma amacıyla, muhalefet, TBMM'de, "pasif direnme" hakkını kullanmaktadır.
Barolar,uzun zamandan bu yana ilk defa büyük bir üye katılımıyla, " pasif direnme" hakkını kullanmak üzere, TBMM kapısına dayanmıştır..
Tarihi süreçte,,Hürriyetler rejiminin en tartışmalı konularından biri olan, "direnme hakkı"'nın, barış içinde ve demokratik ölçütlerde kullanılması, mevcut gerginliği azalltmanın tek yolu gibi gözükmektedir.



Rikkat Sezgili


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.