booked.net
 
 

 

Damat

 Örtülü ödenek (gizli hizmet gideri)nerelere harcanıyor....??!! - 17/03/2015





Meliha Güngören
E-Posta
Örtülü ödenek harcamaları kaleminde, bir önceki döneme göre, %637 oranında artış olmuş..
Geçen şubat harcamaları; 28.9 milyon, bu yıl şubat harcamaları; 214 milyon T.l.. Ocak Şubat iki aylık zaman dilimleri mukayesesinde de, 133.6 milyon'dan 323.9 milyon Tl'na artış var..
Akp'nin, 2002'den bu yana yaptığı örtülü harcamaları; yaklaşık olarak 7 milyar T.l'nı geçiyor, , aynı dönem (yaklaşık(12 yıl) geriye götürünce, çıkan rakkam sadece, 442.5 milyon Tl..(Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ,Bülent Ecevit,dönemlerinde yapılan gizli hizmet harcamaları)
Başbakanlık bütçesinde yapılan harcamalar da geçmiş dönemlere kıyasla mukayese edilemeyecek kadar yüksek, ama gizlilik perdesi altında değil..
Sonuç olarak..Yeni Başbakan,kendinden öncekilerden kat kat fazla gizli hizmet gideri yapmış..
Gizli hizmet gideri başlığı ile yapılan harcamalar denetim altında değil, takdire bağlı ve bir başka ifadeyle, harcayanın sütüne kalmış durumda..
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, kamu kaynaklarının kullanılmasında, genel esaslar olarak, mali saydamlık,hesap verme sorumluluğu konularında, amir hükümler getirmiş bulunuyor..
madde 24 ile de örtülü ödenek düzenleniyor.. Kapalı istihbarat, kapalı savunma hizmetleri, Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri, Devlet itibarının gerekleri, siyasi sosyal kültürel amaçlar, ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılması öngörülmüş..Seçim ihtiyaçlarında kullanılamaz hükmü var..hangi harcamalar bu kapsama giriyor, belirtilmemiş, muğlak bir tanımlama söz konusu..
Başbakanlık, çok önemli bir kaynağı, (genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde 5'ine kadar tutarda) kendi takdiri ile ve denertime tabi olmadan kullanıyor
ve bu rakkam dikkat çeken boyutlarda, katlamalı olarak artıyor..Başbakan her konuda, kadim kültürlere ve, yüksek islami değerlere dayalı uluhiyet'e atıfta bulunuyor, ..millet'in parası, İnşallah bu anlayışla kullanılıyordur..


Meliha Güngören


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.