booked.net
 
 

 

Damat

 "Başkan" babamız.. - 16/04/2015





Mualla Bahtıaçık
E-Posta
Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinden bu yana "Başkanlık" sistemine geçiş tartışmaları sürüyor.. Cumhurbaşkanı gayet halisane bir tutum içinde, mevcut sistemin yürümeyeceğini, krizlere açık olduğunu her yerde dillendiriyor.. Akp, önceleri hafif fren yaparak vitesi küçültmeyi denediyse de, cumhurbaşkanı'nın kararlılığı karşısında, seçim beyannamesine, başkanlık hedefini de koydu.. Yürütme erkinde, yetki sorumluluk dengesi, yönetimde etkinlik ve hesap verilebilirlilik, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olması gibi, soyut kelamlarla demokratik bir makyaj denemesi yapıyor olsa da Cumhurbaşkanının ortaya koyduğu mesele, daha derin bir yönetim biçiminin hayata geçirilmesi ile ilgili..
Cumhurbaşkanının tahayyül ettiği sistem, bazı meraklıların teknik olarak tartışmaya çalıştıkları başkanlıktan ziyade bir tür, "baba" lık pozisyonu..Cumhurbaşkanı, ülkenin bütün sorunlarına doğrudan, ve Anayasa falan gözetmeden, bodoslama dalma iddiasında bir siyasetçi. Etrafındakiler de bunu biliyor olmakla beraber, hafif tertip, Anayasa kılıfı'na uydurulabilirmi, kaygısı ile konuşuyor yazıyorlar.. onların da işi bu, Cumhurbaşkanı, kendi pozisyonunu tahkim ettikçe, onlar da işin bir yerinden tutuyor gibi gözüküyorlar..Cumhurbaşkanı her şeyin farkında ve açık oynuyor.. Çocuklara oyuncak dağıtırken, muhtarların sorunları hakkında konuşurken, polislere paralel yapı hakkında uyarılarda bulunurken, futbolcularla dertleşirken de aynı insan.. Amerikan tipi, Fransız tipi, Latin Amerika tipi değii, Türk tipi derken de bu hususa işaret ediyor.. "Fırat kıyısında koyununu kaybeden çoban" ile de bire bir irtibat kurma iddiasında ve bunu ısrarla ve yüksek bir enerji ile uyguluyor..Bu özellikleri nedeniyle, bu kadar farklı katagoriden, siyaset, medya ve akademya profesyonelinı arkasında saf tutturuyor..
Mesele Anayasa değildir.. "Başkan Baba" meselesidir.. Anayasayı zorlayarak, "avare kasnak" bilimsel görünümlü zorlama muhabbetlerle cila yapmaya gerek yok, sandık elverirse, geçilecek düzen .. "Sen bizim babamızsın sen ne dersen o olur" düzenidir, ve kişisel performansı ile, Cumhurbaşkanı bu "babalık" pozisyonunu'na adaylığı hak etmektedir..


Mualla Bahtıaçık


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.