booked.net
 
 

 

Damat

 Basın özgürlüğü ve demokratik toplum düzeni - 17/09/2015





Ayşe Gezgin
E-Posta
Savcılık makamının Doğan medya kuruluşu hakkında, terör örgütü propagandası yapmak iddiası ile resen soruşturma açması, taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasa M. 90/5 fıkrası bakımından önemli bir temel haklar ve hukuk problematiğine zemin hazırlamaktadır.

Temel hak ve özgürlükler katagorisinde, ifade özgürlüğü, demokratik bir toplum hedefi bakımından vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Demokratik bir toplumda basının fonksiyonu ile ilişkilendirildiği şartlarda, ifade özgürlüğünün -yargısal usule ilişkin olsa dahi, her hangi bir tedbirle zaafa uğratılması, bütün bir demokratik düzeni etkileme potansiyeli taşır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi istikrar kazanmış kararları ile, demokratik bir toplum için basın özgürlüğünün önemini, temel haklar düzeninde tartışma konusu olmaktan çıkarmıştır.

Basın faaliyeti ve terör örgütü propagandası arasında var olduğu iddia edilen ilişkinin mahiyeti bakımından - "propaganda" eyleminin unsurlarının tanımı konusunda, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1999 tarihli kararında, "belirli bir görüşü toplum içinde yaymak, fikir ve düşüncelerin kökleşmesi amacıyla her türlü maddi manevi araca başvurmak, bu görüş ve düşüncelerin benimsenmesi için telkin, teşvik ve etkide bulunmak" kriterlerini öne çıkarmaktadır.

5718 sayılı Basın Kanun'nun genel gerekçesinde, AİHM içtihatlarına yapılan vurgunun yanında, evrensel demokrasi ile bilgi edinme hakkı arasında kurulan ilişki, basın özgürlüğünün uygulanma zorunluluğu bakımından yol göstericidir.

Medyanın toplumsal fonksiyonu, ifade özgürlüğü, bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğü bağlamında değerdirilmek zorundadır. Bahis konusu hak ve özgürlükler dengesini etkileme potansiyeli taşıyan her türlü müdahale, evrensel demokrasi ilkeleri ile çelişecek ve demokratik toplum düzenini tartışmaya açacaktır.


Ayşe Gezgin


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.