booked.net
 
 

 

Damat

  Turnusol kağıdı olarak aydınlar bildirisi - 21/01/2016





Nedim Atak
E-Posta
Devletin hendeklere müdahale etme şekli üzerine yayınlanan ve öğretim üyeleri/görevlileri tarafından imzalanan bildiri, yeni bir "özgürlük alanı" tartışması başlattı.

Mevcut iktidar, işbaşına geldiği andan itibaren, düzen, paradigma, değişim, topluma malolmuş demokrasi v.d "iktidar" bağlantılı alanlarda özgürlük temelli iddiaları seslendirdi.

Cumhuriyet'in birikimini yetersiz bularak eleştirdi. Millet iradesinin, iktidara hakim olacak çoğunluğuna münhasır bir egemenlik ve siyaset alanı inşa etmeye çalıştı, ard arda gelen seçim başarıları ile iktidar erkini tahkim etti ve zaman içinde, iktidarla özdeşleşmiş bir kimlik olan Cumhurbaşkanı'nın siyasi insiyatifi ile tahkim ettiği iktidari gücünü denetim dışı ve eleştiriye kapalı hale getirdi.

Merkez medya, ordu, cemaat üzerinden geliştirdiği çatışma tezleri ile yönlendirdiği konsolidasyon sürecini, bu günlerde de, muhalefet potansiyeli olan akademi dünyasına sert çıkarak sürdürüyor. İktidar ve muhalif olma arasındaki farklılaşmalar, tamamiyle, ak ve kara arasındaki bir çatışma olarak değerlendirildiği için, gri sahaya mahsus ve özerk olması gereken özgürlük noktaları artık herhangi bir hüküm ifade etmiyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin istikrar bulmuş içtihatlarına rağmen, demokratik toplumun temel ölçütü olarak kabul edilen, "ifade özgürlüğü" akademi dünyasında dahi, parçalanmalara/yırtılmalara neden oluyor.

Sonuç olarak, özgürlük ve iktidar/ otorite arasındaki giderek çoğalan çatışma dili toplumsal barışı tehdit etme potansiyeli taşıyor...


Nedim Atak


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.