booked.net
 
 

 

Damat

 Nereden nereye.!!! - 08/06/2016





Kurthan Tüfekçi
E-Posta
İktidar ve destekçileri Tsk. İç hizmet kanunu m 35 ve Emasya protokolü üzerinden askere sürekli yüklendi.
m. 35, askere anayasal düzeni koruma kollama görevi veriyordu, darbelerin gerekçesi olarak gösterildi , kaldırıldı. mevcut durumda, Anayasa askıda bu maddeye de gerek duyulmuyor..!!
Emasya Protokolü, askere, Güneydoğuda operasyon insiyatifi veriyor, acil müdahale avantajı sağlıyordu, bazıları rahatsız oldu, asker valilerin keyfine bırakıldı, valiler, bölgenin kanalizasyon ağı gibi patlayıcı şebekesi ile döşenmesine seyirci kaldı, askerin ikazlarını, operasyon taleplerini sümen altı ettileer, sonuçta, asker sokak aralarında hendek savaşlarında bu ihmalin kalıntılarını temizliyor....( diğer güvenlik unsurları ile beraber, fedakarca, kahramanca.....)
Askerin sokak aralarında çatışmaya sürülmesinin kanuni dayanağı yok, asayişi sağlama ve terörle mücadele farklı kavramlar.. Hendek çatışmalarında, İller İdaresi Kanununa dayanmaya çalışıyorlardı, yetersiz ve güvencesiz olduğuna dair askerin itirazları nazara alındı,, asker'in de güvenceyer alınması için aynı kanunda değişiklik yapılıyor.. Taslağa göre,terör ile mücadele ve asayişi sağlama ;,askeri operasyon kavramı içine alınıyor, askeri ceza kanun ve askeri yargıya tabi olacak,soruşturma için, yürütme'nin izni gerekecek, izin verilene kadar herhangi bir adli işlem yapılamayacak, terör operasyonları için mülki amirlerin iznine ihtiyaç olmayacak,,, asker,gerekli gördüğü hallerde, re'sen ev/işyer aramaları dahi yapabilecek.

Anayasa ile düzenlenen, Sıkıyönetim ve Olağan üstü hal rejimlerine benzer uygulamalara İller İdaresi Kanunu ile koruma zırhı sağlanıyor.. Olağanüstü hal kamufle ediliyor..( terör ile mücadele kanunu da duruma uyduruluyor,)
Asker ile ilgili olarak, terör ile mücadelede , fiili "askıda sorumsuzluk" halinden yasal dokunulmazlık haline geçiliyor..
Ortadoğu ve bölgenin içinde olduğu şartlar bu tedbirleri zorunlu kılımaktadır.., gecikme vardır , zararın neresinden dönülse kardır...
İktidar doruklatrında bir dönem hakim olan ve yancılar tarafından keramet arfedilen, "askerlik yan gelip yatma yeri değildir", "iyi ki bu orduyla savaşa girmemiş" kanaatlerindeki değişim önemlidir ve gerçekçidir..
İç Hizmet kanunu, Emasya , Ergenekon ve diğer kumpaslar sonucu gelinen nokta.budur...
Ağa ve marabalar arasındaki tezek hikayesi gibidir..


Kurthan Tüfekçi


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.