booked.net
 
 

 

Damat

 Yüksek mahkeme ve çocuk istismarı.. - 14/07/2016





Adil Terazici
E-Posta
Anayasa Mahkemesi, "çocuğun cinsel istismarı" ile ilgili ceza düzenleyen maddeyi iptal etmiş.. Madde, 15 yaşını bitirmemiş çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışı cinser istismar olarak değerlendirilerek ceza tayinini öngörüyor.. Madde ile ilgili teknik detaylar bir tarafa, çocukların cinsel istismarınına dair soruşturma ve kovuşturmaların endişe verici seviyelerde olduğu nazara alınırsa, iptal kararının sosyolojik boyutunun da değerlendirmeye alınması gerekiyor..
Ceza'nın mümeyiz vasfı caydırıcı olmasıdır.. Çocukların cinsel istismarına ilişkin madde gerekçesinde, "rıza"nın ,eylemin suç olma vasfını ortadan kaldıramayacağı ve cezayı etkilemeyeceği ifade edilmiştir.. Kanun koyucu, 15 yaş sınırında, cinsel istismar ile ilgili olarak net ve kesin bir çizgi çekmişken, Anayasa Mahkemesi, bu kadar hassas ve istismara açık bir konuda, "normatif elastikiyet "gerekçesi üretmekte ve "suçun özelliğini" göz ardı etmektedir..
Kararın , 7-6 olarak, sadece bir oy fark ile alınması, meselenin hukuki boyutunun da ne kadar tartışmalı olduğunu ortaya koymaktadır..
Parlamento, yoğun gündemine rağmen, Anayasa mahkemesinin öngördüğü süreye itibar etmeyerek , meselenin aciliyetini nazara alıp, zorunlu düzenlemeyi, yapmak durumundadır..


Adil Terazici


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.