booked.net
 
 

 

Damat

 Anayasa Mahkemesi ve CHP... - 14/02/2017





Nedim Kara
E-Posta
Anayasada değişiklik yapan yasanın, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırılık iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine götürülmesi konusunda , parti yetkili organı son kararı Kılıçdaroğluna bırakmış.
Perinçek, Anayasa Mahkemesine müracaatın, siyaseten gereksiz olduğunu, meselenin, milletin hakemliğinde çözülebileceğini ileri sürüyor..
Başbakan, Anayasaya aykırılık iddialarını ciddiye almıyor, Anayasa Mahkemesi ile AVM'ler arasında "kafiye" ilişkisi kurarak mizah yapıyor..
Chp, son olarak, OHAL dönemi KHK'larını Anayasa mahkemesine götürdü, mahkeme, görevsizlik kararı verdi..
Mahkeme Anayasa'nın 148 nci maddesini, kararına dayanak yaptı,..
Madde, olağanüstü hallerde ..çıkarılan KHK'ların, şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılık iddiası ile dava açılamayacağı hususunu düzenliyor..
Bu gerekçe Anayasa^ya uygun gibi gözükse de tartışmalı,
Anayasa mahkemesi Kuruluş ve Yargıalama usulleri Hakkındaki Kanun' üçüncü bölümde yer alan, , Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülemeyecek düzenlemeler arasında, OHAL dönemi KHK ları, yer almıyor....
Bu kanun; amaç ve kapsam kenar başlıklı 1.nci maddesinde, , Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yargılama usullerini tanımlıyor..
Kendi kanununda sınırlanmamış bir ihtilaf bakımından,mahkemenin kendini görevsiz addedmesi, Anayasal gerekçeye rağmen, kanuni gerekçe bakımından, hükmü tartışmalı hale getiriyor..
Yüksek mahkemelerin asli görevi Anayasal hükümlere hayatiyet kazandıracak içtihatlar üretmek olup, ihtilaflı konuları derin donduruculara atmak olmamalıdır..
Sonuç olarak, Anayasal sorunun, mevcut kompozisyonu bakımından, mahkeme yerine, , milletin hakemliğinde çözülmesi, daha temenni edilir bir seçenek olmaktadır..


Nedim Kara


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.