booked.net
 
 

 

Damat

 Demirtaş'ın tahliyesi... - 23/05/2018





Murtaza Malacı
E-Posta
Demirtaş'ın tahliye talebi oy çokluğu ile reddedildi.
Karşı oy yazısında, tutukluluk halinin, "..siyasi faaliyette bulunma hakkı (seçme seçilme hakkı) ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı.." hususlarına vurgu yapıldı.
Muhalefet şerhinde, siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik, "ağır bir müdahale"ye vurgu yapılıyor.
Gemişte de Cumhurbaşkanı adayı olmuş ve 24 Haziran seçimlerinde de , YSK tarafından yeterli şartları taşıdığı onaylanmış bir siyasetçinin, tutukluluğunun devamı kararının, suçun niteliği ile izah edilmesi mümkün görünmüyor.
"Demokrasi şerhi" de sayılabilecek karşı oyda; temel hak ve özgürlükler bağlamında, Anayasal hakkın kullanımının engellendiği, AİHS EK I Protokol m.3 ile kabul edilen hakkın özüne yapılan müdahalenin ölçüsüz olduğuna vurgu yapılıyor.
Mahkeme kararını çoğunluk ile vermiş olması, bu kadar hayati bir konuda, " kararın gerekçesi "ni olmasa bile hukuki meşruiyetini tartışmaya değer kılıyor.
"TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN ÖZÜNÜN İHLALİ" konusunda, heyet üyeleri arasında ittifak olmaması ve karşı oy gerekçesinin, uluslararası sözleşmelere, Anayasa'nın hükümleri ile tam bir uygunluk içinde olması, en yüksek Anayasal yürütme organı olarak tanımlanan , Cumhurbaşkanlığı adaylığının, -seçime özgürce katılım sorununda - kollektif bir mutabakat ihtiyacını ortaya koyuyor.
Rusya Başkanlık seçimlerinde, muhalif aday seçime sokulmadı, Putin, %70 ler gibi şaibeli bir çoğunlukla kazanmış olarak ilan edildi. Azerbaycan seçimleri de , -matematik olarak -bizatihi anti demokratik kabul edilecek, sonuçlar ortaya koydu. Venezuella seçimlerinde de ciddi şaibe iddiaları var. Irak seçimlerinde, Türkmenleri oylarının elektronik sayımda çalındığı itirazları ile sokaklara çıkıyor.
Türkiye, demokratik seçimler konusunda , sağlam bir sicile sahip, "sandık geleneği"; matematik doğruluğun ötesinde serbest seçimlerle önemli ölçüde kazanımlar elde etti.
Karikatür haline gelmiş seçimlerin değil, gerçek yarışın şartlarını ortaya koymak , hem yargının, hem de YSK'nın tarihi görevi..
"Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak " lafla olmaz, millet, katılım oranları ile sorumluluğunu her seferinde yerine getiriyor, Demokrasi konusunda, millet" ittifak halinde", yargı da, bu ittifakın önünü açmak zorunda.


Murtaza Malacı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.