booked.net
 
 

 

Damat

 Bahçeli ve kelebek etkisi...!!!! - 25/06/2018





Can Tabakçı
E-Posta
24 Haziran seçim kampanyasında millet ittifakına mensup muhalif partiler rüzgar gibi esti. Mitingler, kapalı salon toplantıları, internet üzerinden aynı anda muhtelif şehirlere seslenme, halk arenaları v.d.
Akp, eski alışkanlığını devam ettirdi, her seçimde mobilize ettiği kadrolu katılımcılar ile meydanları doldurdu..kendisine yakın yayın organlarında, konuştu, konuşturdu...
Bahçeli, sınırlı sayıda açık hava toplantısı düzenledi, sınırlı kapalı salon toplantılarında konuştu, son günlerde bazı televizyon mülakatlarına katıldı... Sonuçta , sistem değişikliği içeren bu derece önemli bir seçim için, etkisiz sayılabilecek bir propaganda çalılşması yaptı.
Bahçeli, Referandum sürecinden itibaren, milliyetçi hareketin lideri olarak, Erdoğan liderliğini, biat seviyesinde destekledi, bir siyasi parti için , -son derece apolitik bir söylem olarak-, "karşılığında hiç bir talepleri olmadığını", müteaddit defalar açıkladı....
Hakim partiyi kayıtsız şartsız destekleyen, "yönetim iddiası olmayan," sadece -denge denetim fonksiyonunu benimsediğini ileri süren- bir siyasi hareket olarak, siyaset literatürüne geçti..
Aynı Bahçeli, ortağı olduğu koalisyonun önünde uzunca sayılacak bir iktidar dönemi olmasına rağmen, 2002 erken seçim sürecini de tetiklemiş ve sonuçta , partisi de barajın altında kalmıştı.
Bu kere, 24 Haziran erken seçim sürecininin gündeme gelmesini dayatmış ve Erdoğanı ve Cumhur İttifakını hiçbir talep ileri sürmeden destekleyerek, seçim sonucunda, Erdoğan'ı Başkan yapmış ve de anayasal sistemin ,- 16 Nisan anayasal değişiklikler gereği- dönüşümünü sağlayan en etkili siyasetin sahibi olmuştur.
Yakın siyasi tarihi yazacak olanlar, Bahçeli etkisini mutlaka öne çıkarmak zorunda kalacaklardır.
Küçük bir kelebeğin kanat çırpmasının dünya ölçeğinde önemli değişiklikler yapabileceği, sıklıkla kullanılan bir metafordur....
Bahçelinin, son yıllardaki ince hesaplanmış her siyasi hamlesi, Türkiye siyasetini kökten değiştirebilen bir etki yapıyor.
2002 seçimleri sonrası, Baykal da, anayasa hükümlerine göre yasaklı Erdoğanın siyasi denkleme dahil olması için, kişiye özel Anayasa değişikliğini gündeme getirmiş ve - akabinde, yenilenen Siirt seçimleri ile -Erdoğan'ın Başbakan olmasının yolu açılmıştı.
Özetle, Baykal ve Bahçeli, Erdoğan'ın Devlet Başkanı olmasının yoluna ,"siyaset taşları" döşediler.
24 Haziran seçimleri sonucu, Cumhuriyet artık, eski Cumhuriyet değil.
Yeni cumhuriyetin , parlamentosu, yakında toplanacak, milletvekili olarak seçilenler yemin edecekler.
Geçici Meclis Başkanlığında , en yaşlı üye sıfatı ile Baykal'ın bulunması muhtemel, Bahçeli de, seçimlerde dördüncü olan partisinin Genel Başkanı olarak gurubunun başında olacak.
Erdoğan, cumhuriyetin ilk devlet Başkanı olarak yemin ederken, göz göze gelirler mi bilinmez, ama, yeni düzendeki önemli rollerini inkar etmek mümkün değil.


Can Tabakçı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.