booked.net
 
 

 

Damat

 Berberoğlu ve "yasama dokunulmazlığı"....!! - 23/07/2018





Tarık Tuna
E-Posta
Son seçimlerde tekrar milletvekili seçilen, tutuklu sanık, eski ve yeni milletvekili Berberoğlu'nun , yargılamanın durması ve kazandığı yeni "dokunulmazlık hakkı" nedeni ile tahliyesi talebi reddedildi..
Karar oy çokluğu ile alındı, karara katılmayan üye Yusuf Hakkı Doğan, muhalefet şerhinde;
"yargı mercileri karar verirken Meclis'in açık iradesinin önüne geçemez, yok sayamaz. bu hukuk güvenliği ilkesine aykırıdır. Hukuk güvenliği, demokratik toplumun, çağdaş yaşamın, ekonomik yatırımın ve gelişmenin teminatıdır. Hukuk güvenliğinin sağlanması yargı mercilerinin birinci görevidir." hususlarına vurgu yaptı..
Berberoğlunun avukatlarınca ileri sürüldüğü gibi, yeniden seçilen Berberoğlu, Anayasa ilgili hükmü gereği ile, yeniden dokunulmazlık hakkını iktisap etmiştir..
Yasama dokunulmazlığı parlamento üyesini kural olarak cezai kovuşturmadan korur.. soruşturma işlemleri bakımından mutlak bir dokunulmazlık söz konusu değildir, Savcılık makamı, ihzaren celp dışında her işlemi yapmak yetkisindedir..
Özetle, hürriyeti kısıtlamayan yargısal işlemler kendi mecrasında yürür..
Berberoğlu, parlamento üyesi iken tutuklanmış olup, yargılama tutuklu olarak sürdürülmektedir.... tutuklu yargılanma, belli bir döneme münhasır, dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili TBMM tasarrufunun sonucudur, bu karar, parlamentonun , anayasa'nın ,yasama dokunulmazlığı" ile ilgili hükmüne "geçici" bir müdahalesi olup , anayasal düzen bakımından tartışmalıdır..
Berberoğlunun dokunulmazlığı velevki bu nedenle kaldırılmış olsun, parlamento üyeliği kesintiye uğramamıştır,, 24 Haziran seçimleri sonucu, , , milli iradenin tekrar tecellisi ile, devam etmektedir..
Maddi vakıa olarak;,
geçici olarak kaybettiği yasama dokunulmazlığı ve buna bağlı tutukluluk halinin anayasal gerekçesi, 24 Haziran seçim sonuçlarına bağlı olarak ortadan kalkmış olup, yasama dokunulmazlığı, tekrar iktisap edilerek yenilenmiştir.. gereği olark da, hakkındaki hürriyeti bağlayıcı işlemlerin durdurulması gerekmektedir..
Bu nedenlei yargılanmasının izleyeceği süreç, anayasal dokunulmazlığı olan bir TBMM üyesine uygulanması zorunlu olan sürece parelelel olarak ilerlemek zorundadır..
Savcılık makamının , Yargılamanın durması sonucu, yeni durum ile ilgili olarak hazırlıyacağı fezleke TBMM Anayasa ve Adalet karma komisyonunda görüşülür ve iktizası yapılır..
Ama, yeniden seçilen bir milletvekilinin tutuklu yargılanmasının devamı , anayasanın hem lafzına hem de ruhuna aykırıdır.
Yargı, Berberoğlunu mutlaka tutuklu yargılama takdirinde olacaksa, millet iradesi ile kazandığı dokunulmazlığını anayasal lazimeye uygun kaldırılmasını talep etmek zorundadır..
Aksi durumda, yargı görevi ile anayasal düzen arasında çelişki doğar ve karşı oy yazan üyenin belirttiği gibi , Hukuk Güvenliği yara alır..
Mecellenin temel düsturudur, " usul esasa mukaddemdir" usulune uygun olmayan işlemler, "keenlemyekun"( yok hükmünde) olma tehlikesi taşır..



Tarık Tuna


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.