booked.net
 
 

 

Damat

 Abd'li komutanlar ve Suriyede İnsanlığa Karşı Suç.. - 06/08/2018





Nur Kalpakzade
E-Posta
Pyd/Ypg ortaklığı , (Pkk olarak da okunabilir) Suriyede, özellikle ,Fırat'ın doğusunda, uzun zamandır etnik ayrımcılık, etnik kıyam uıyguluyor, Terör örgütü, uluslararası mahiyette kabul edilen bu ve türevi suçları, büyük devletler himayesinde , özellikle de, Abd'nin "askeri lojistik" açık ve yğun desteğii ile yapıyor..
Abd'li komutanlar, bölgede her türlü kirli operasyonları uyguluyor, uluslararası kodlarda kayıtlı terör örgütüne suç ortağı olarak destek oluyorlar....
Çatışmalı alanlarda en önemli sorunlardan biri de çocuk asker kullanımı, Suriyede, terör örgütü, çocuk sayılan yaştaki erkek ve kuzları zorla devşirip , kirli savaşlarında kullanıyorlar..
Çocuk haklarına dair Sözleşmeye Ek olan, "çocukların silahlı çatışmalara katılmaları ile ilgili protokolde";
Uluslararası Ceza Divanı Statüsü gereği ,özellikle 15 yaş altı çocukların silahlı çatışmalarda faal olarak muhasamata katılm için kullanımlarını "savaş suçları/insanlığa karşı suç" kapsamına alınmış bulunuyor..
Aynı protokol; Devletlerin silahlı kuvvetleri dışında kalan silahlı guruplarca, ulusal sınırların içinde veya sınıraşırı muhasamatta (çatışmalarda) çocukların silah altına alınmaları, eğitilmeleri, kullanılmalarını, aynı suç kapsamında mütalaa etmektedir..
Çocuk Haklarına Dair Uluslararası Sözleşmenin 1.maddesi; Sözleşmenin amaçları açısından, 18 yaş altı ndaki her insan "çocuk " kabul edilmektedir..
BM son raporunda , 2017 yılında, silahlı çatışmalarda en az 10000 çocuğun öldürüldüğü ya da sakat kaldığı açıklandı..
Aynı raporda, militan guruplarca kaçırılan çocukların asker olarak kullanıldığı bulgularına yer veriliyor..
Çocuklar ve silahlı çatışmalar raporunda, Suriye'deki 2896 çocuğun bu suçun kurbanı olduğu tespit edilmiş bulunuyor..
İnsan Hakları Gözlemevi raporlarında ;Ypg/pkk terör örgütü, Suriyedeki kamplardan çocukları kaçırıp, silah altına alarak zorla savaştırdığı ve sayının giderek kaygı verici boyutlarda arttığına dikkat çekiliyor..
Ypg/pkk ile organik ilişkide bulunan Abd'nin , Suriyedeki askeri merkezleri, bu suça iştirak ediyor..
!8 yaş altı çocukların zorla savaştırılması savaş suçu olarak kabul ediliyor, daha vahimi, 15 yaş altında çocukların (kız erkek) aynı amaçla kullanılması, insanlığa karşı suç olarak tanımlanıyor..
TCK m. 77 İnsanlığa karşı suçları düzenliyor, bahse konu suçları örgüt halinde işlemek, suçun ağırlaştırıcı nedeni ve de insanlığa karşı suçlar ile ilgili olarak zamanaşımı işlemiyor..
Güney sınırlarımızdaki geçişkenlik nedeniyle, TC vatandaşı çocuklar da zorla silah altında çatışmalara sürükleniyor, Türkiye sınırları içinde başlıyan suç eylemi, Suriye içinde de devam ediyor.. Abd silahlı kuvvet mensupları da , neredeyse bu suçların işlenmesine koruma sağlıyorlar ..
Uluslararası mahiyette suç işleyen terör örgütleri ve onları koruyup, kollayan, silahlandıran askeri unsurların stratejik müttefikimiz olması komedisi bir yana, insanlığa karşı işlenen suçların olağan hale gelmesi, sadece Türkiyeyi değil bütün insanlığı ilgilendiriyor..
Bu suçların faili Abd'li askeri personelin fütursuzca sınırlarımız içine girmesine izin verilmesi , yarın , uluslararası platformlarda şikayet hakkımızı zayıflatma potansiyeli taşıyor....
Hazır Abd ile "mütekabiliyet" üzerinden , müeyyide uygulamaları gündemdeyken, abd'nin teröre bulaşmış komutanlarını da listeye dahil etmekte fayda var..


Nur Kalpakzade


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.