booked.net
 
 

 

Damat

 Yargıtay Başkanı mı , Kazasker mi..!! - 04/09/2018





Faruk Danacı
E-Posta
Oasmanlı'da Divan üyeleri arasında Padişah'tan sonra en önemli katılımcılardan biri Kazasker'di.. Hukuk işlerinden sorumlu olarak Adalet, Diyanet ve Eğitim işlerine bakan , önemli davaları halleden bir fonksiyonda görev yapardı....
Kanuni döneminde, Devletçe yapılan işlerin ( savaş ,barış , idam kararları...) dine uygun olup olmadığına karar vermek üzere , Şeyhülislam da Divan üyeleri arasına katılmıştı..
Yargıtay Başkanı, Adli yıl açılışında, , Külliyede yaptığı konuşmada,;
Rahip Brunson davasına atıfla,
"Yargılama konusunda tek ve mutlak güç bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir" beyanında bulunmuş..
Yargıtay mensuplarının, katılımılarının zorunlu olduğu ve belediye otobüsleri ile toplu taşıma halinde, Külliyeye intikal ettirildikleri, haberlerde yer aldı..
Yargıtayda üyelik yapacak seviyeyeye gelmiş yargıç statüsündeki hukukçuların, "zorla" ve belediye araçları ile bir yere götürülmeleri, Başkanın beyanını gölgeliyor..
Uzunca sayılacak (28 sayfa) konuşma metninde, Adaletin tecellisi bağlamındaki örnekleri ağırlıklı olarak Osmanlıdan seçmiş, padişahların adalet teşkilatı ile ilgili reform çabalarına özel vurgu yapmış, III Selim döneimde Viyana Büyükelçisi Ebubekir Ratip, Koçi Bey, Defterdar Sarı Mehmet Paşadan alıntılarda bulunmuş..
Yargıtay Başkanı, antik Yunana giderek Eflatunu da anmış, hadis örneği olarak, Hz. Muhammet'in "kıyamet " konusundaki, " iş ehil olmayana verildi mi, kıyameti bekle dur" sözlerini öne çıkartmış..
Liyakata yaptığı özel vurgulara bakınca , en azından kendi liyakatinden emin olduğu anlaşılıyor..
Yargıtay Başkanı, Üsküdar ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'yken, Akbil yolsuzluğu iddiası ile dönemin İBB Başkanı Erdoğanı yargıladığı ve beraat hükmü verdiği biliniyor..
Bir dönem yargıladığı kişinin, Devlet Başkanı sıfatıyla bulunduğu Külliyede, Yargıtay başkanı olarak, Adli açılış konuşmasında değindiği konular bunlar..
Cumhuriyet dönemi Hukuk reformlarına atıfta bulunmaması da önemli değil ama, Başkan'ın zihniyet dünyasını ortaya koyuyor..




Faruk Danacı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.