booked.net
 
 

 

Damat

 Kamu İhaleleri ve "Kamu Yararı" kavramı..!! - 14/09/2018





Numan Karakaş
E-Posta
III. Havalimanına yolcuların toplu taşınması için yapılan ve sonuçlanan ihale, "kamu yararı" oluşmadığı gerekçesi ile iptal edilmiş..
Kamu yararı, kavramsal olarak, devletin eylem ve tasarruflarını yönlendiren üstün bir ölçüttür..
Bu uyulması zorunlu olan "ölçü kavramı", hukuka uygunluk ile paralel olmak zorunluluğu yanında, toplumsal ve kamusal bir içeriği de ihtiva eder..
bu bakımdan, tanımlanması zor, ama gerekliliği ve üstün hukuk normları gibi bir güce sahip olması gerçeği tartışılmaz..
Felsefi ve tarihi temelde, devlet haline gelişteki nihai toplumsal amacın "kamu yararı" mefhumu olduğu - ve kamu yararının toplumdaki bireylerin ortak yararına tekabül ettiği- görüşü kabul edilmektedir.
Anayasa Mahkemesi kararlarında, "kamu yararı"'nı ; Hukuk Devleti ilkesi ve hukuk güvenliği ile ilişkilendirmektedir..
AYM , yasama tasarruflarının amacının da, kamu yararının sağlanması , kamu düzeninin kurulması ve korunması amacına hizmet etmesi zorunluluğuna işaret etmektedir.
Sonuç olarak, kamu yararı yasama yetkisinin ve de idari tasarrufların sınırını teşkil etmektedir.
İptal edilen toplu taşıma ihalesinde "kamu yararı" oluşmadığı gerekçesinin dayanakları açıklanmamıştır,...
İhale sürecinde, davet edilen firmalardan bazılarının, maliyetleri yüksek buldukları için, katılmadıkları ileri sürülmektedir..
İhaleyi kazanan konsorsiyum'un verdiği fiyatın altında oluşacak bir fiyat, ihale iptalini tartışmalı hale getirebilcektir..
Yap -işlet -devret modeli ile gerçekleştirilen Bölgesel Zafer Havalimanının, -yapımı ve işletilmesi ile ilgili anlaşmada - öngörülen yolcu kapasitesinin çok altında kalındığı ve aradaki farkın hazine tarafından karşılandığı ortaya çıktı..
Zafer adı verilen havalimanının bu şartlarda sürekli zarar edeceğini öngörmek için kahin olmaya gerek bulunmadığı gibi, "kamu yararı"'nın oluşmadığı ve oluşma imkanının da ufukta görünmediği ortadadır..
Benzer yöntemler ile, kabaca devlet özel işbirliği ile ( Hazine garantisi mevcudiyeti, devletin de , her ne halde ,projenin ortağı olduğunu gösterir) yapılan ihalelerde , "kamu yararı" ne kadar gözetilmiş ve mevcut kriz ortamında ne ölçüde gerçekleşecektir" soruları, acilen cevap beklemektedir..
Cumhurbaşkanı, kriz ortamında gerçekleşen bazı şaibeli ticari faaliyetler için, "uyuşturucu ticareti" kazançlarına gönderme yapmaktadır,..
Türkiye acilen kalkınsın diye , alel acele yapılan ihalelerde,(özellikle, " davet usulü ağırlıklı olanlar....") "kamu yararı" nasıl oluşmaktadır, eğer bu bakımdan şüpheli durumlar varsa , hazinenin/toplumun ödediği "fazladan bedelin "sorumluları kimler olacaktır....
Nispeten küçük sayılabilecek bir maliyetle sonuçlanan toplu taşıma ihalesinde oluşmayan "kamu yararı", milyar dolarlık ihalelerde nasıl oluşmaktadır....
Bu sorular ortada iken, toplu taşıma ihalesinin iptali , "kamu yararı" na ne kadar uygundur..


Numan Karakaş


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.