booked.net
 
 

 

Damat

 Berberoğlu Kararı'nın gerekçesi ve serbest seçim hakkı.. . - 26/09/2018





Demir Hanoğlu
E-Posta
Enis Berberoğlu, Mit tırları olarak bilinen davada; "..Dava konusu olay mahiyeti gereği devlet sırrı niteliğindedir.. Berberoğlu eyleminin sonuçlarını bilebilecek birikime sahiptir.Sanığın eylemi "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçunu oluşturur.. gerekçesi ile mahkum oldu..
Gerekçedeki ifadelerden,- ilgili haberin yayınının, , "devlet sırrı" devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin bilgileri açıklama" fiili olarak - değerlendirilmesinin, hükme esas olduğu anlaşılıyor..
Gerekçenin ceza hukuku bakımından incelenmesinde, "devlet sırrı" "devletin güvenliği ve siyasi yararı" kavramlarının, haber verme fiili ile ilgisini ortaya koymak zorunluluğu bulunuyor..
Devlet sırrı kavramına dayanak yapılan , Mit'in faaliyetlerinin doğası gereği gizliliği" varsayımı, Mit'in her türlü faaliyetini, devlet sırrı kapsamına sokar ki, bu ön kabul, ceza kanunun amacı bakımından çelişkili sonuçlar doğurabilir. ...
Mit kaynaklı her türlü tasarrufun,, kanunda tanımlanmış suç tipikliği dışında, standart bir kalıp içinde mütalaa etmek ,keyfiliğe yol açabilir..
Gerekçeli karada , devlet sırrı niteliği dışında, devletin güvenliği ve siyasal yararına ilişkin bilgilere vurgu yapılmaktadır.
"Devletin siyasal yararı" kavramı, da , gerekçenin olması gereken hukuki mahiyetini zedelemektedir..
Devletin siyasal yararı; hukuki olmanın dışında siyasi bir değerlendirme olup,,öncelikli olan devletin hukuki iktisadi ve askeri güvenliğidir....
Suriye, hali hazırda, bu kadar yıllık bir çatışma sürecine rağmen, BM'in meşru bir üyesidir..(Cumhurbaşkanı Genel Kurulda konuşurken, Suriye devletin BM'deki temsilciler not tutuyorlardı..)
Devletin içine yuva yapmış hainlerin müdahalesi sonucu ortaya saçılan ve dahi, daha önceden , kamuoyuna ulaşan bilgilerin, yeniden dolaşıma girmesi, sır olmaktan çıkan bilginin , tirajı dahayüksek bir gazetede yayınlanması, haber konusu olayı tekrar "devet sırrı"'nın konusu haline getirmez. ve bu durumda, kamuoyu'nun bilgi alma hakkı gündeme gelir...
Devlet sırrı kavramı, suç fiilinin tipikliği bakımından tartışmalı hale gelince, müphem ve politik bir kavram olan devletin siyasal yararı değil, devletin güvenliğinin gerektirdiği şartların ihlal edilip edilmediği sorununun etraflıca tartışılıp , sonucuna göre hüküm kurulması gerekir.
Mit faaliyetleri üzerinden bir soyutlama yapılması, hükmün ağırlığını, gerekçesi bakımından tartışmalı hale getirir....
Hüküm TBMM'de okunduğu anda , kazanılmış milletvekilliği hakkı kaybedilecektir...
Hüküm, gerekçe niteliği bakımından tartışmalı olmanın yanında, temel bir insan hakkı olan seçme ve seçilme hakkını da , ihlal etme tehlikesi taşımaktadır..


Demir Hanoğlu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.