booked.net
 
 

 

Damat

 Siyasette "kaht-ı rical" ve "kazip şöhret" meselesi..!! - 22/11/2018





Nevin Şaşmaz
E-Posta
Mahalli seçimler yaklaştıkça , doğal olarak bütün partilerde aday telaşı başladı..Özellikle büyük şehirlerde , yarışların kıran kırana geçeceği anlaşılıyor.. Hdp hariç diğer partiler ittifak erayışlarını alenileştirdiler,,..Cumhur İttifakı mensupları arasında , kısa bir süre önce karşılıklı olarak , herkes yoluna" kolpası çekildi, ama , seçmen tercihlerindeki kararsızlığın ağır basmasıyla, tekrar bir paylaşım muhabbetine girişim başlatıldı, nasıl bir sonuç vereceği henüz netleşmedi, ama , yumurta kapıda, Akp, Cumartesi, kritik seçim çevrelerindeki adaylarını açıklayacağını ilan etti..Mhp, , son görüşmede , muhtemelen , cumhur ittifakının yerel yönetimlere uyarlanması konusundaki yol haritası hakkındaki düşüncelerini iletti, genel başkan yardımcıları da , iller bazında cunhurun kendilerini destekleyecek olanların oylarını nasıl üleşmek istediklerini protokole bağlayacaklar..
Chp ile İyi Parti de, (Saaadet partisi de kervana katılabileceğini ihsas ettiriyor) üç aşağı beş yukarı aynı minval üzere görüşüyorlar..
Bu partilerce , seçmen, "muhayyelen", Cumhur ittifakı ve millet ittifakı olarak ikiye ayrılmış kabul ediliyor, ..
Burada ilginç olan husus, siyasi partilerin seçmenin önüne , önce "ittifak" olarak çıkıyor oluşları, adaylar ikincil önemde, halbuki, mahalli ölçekte , "yönetim kapasitesi" adaylarla doğrudan ilişkili,..
Akp liderliği, bu nedenle, çok önceden, bazı kritik başkanları, metal yorgunu olarak ilan edip kızağa çekti.. ve " şehirlere ihanet ettik" özeleştirisini , açıktan, "kıvırtmadan" yaptı..
Aday sorunu , bütün partiler için var..İktidar partisi, kritik seçim bölgeleri ile ilgili , sıfırdan aday üretmekte zorlanıyor, başbakanlar, bakanlar adeta "siyaset jokeri" olarak seçmenin önüne sürülmeye hazırlanıyor.. Meclis başkanı , eski Başbakan, daha önce İzmirden aday oldu, bu seçimlerde ,İstanbul adaylığında ismi geçiyor.. İzmirden sonra , İstanbul için de , iktidar partisi , kıdemli bir bakan, başbakan, TBMM başkanı olan şahsı aday göstermekten başka çare bulamıyorsa, durum vahim demektir.. Milyonlarca üyesi olan, milyonlarca oy alan, yıllardır onlarca ,seçim, referandum, v.b siyasi yarışmaları açık ara kazanan bir siyasi oluşum, ulusal ve mahalli ölçekte aynı isimlerle yürüyorsa, "metal yorgunluğu" kavramının içi boş demektir.... Hele hele, başka bir ilde başkanlık yapmış bir kişinin bir başka ilde ( Ankara ,için eski Kayseri başkanının ismi geçiyor..) aday gösterilmesi, o ildeki seçmenin kafasını iyice karıştırır....
Chp için de, aynı sorun ortada, İstanbul gibi , , mahalli seçimlerin kalbi olacak bir ilde, mevcut milletvekilleri ve de son cumhurbaşkanı adayı arasında bir tercih sıkışıklığı varsa, seçmen büyük bir eziyet altına sokuluyor demektir..
Bu kadar köklü siyasi damarların, siyaset rahle-i tedrisleri, bu kadar mı çorak, sorusunu sormak zamanıdır... !!
Bu manzaraya bakınca, ; ,
Osmanlıda, Tanzimattan sonra tedavülde olan , "kaht-ı rical" tabiri, ( devlet adamı siyaset adamı ve de alim insan eksikliği) bugün de etkisini hissttiriyor gibi....
Bu durumun zorunlu bir sonucu olarak da , seçmen, çoğunlukla, kazip ( layıkı veçhile olmayan) şöhret sahibi siyasiler ile karşı karşıya kalıyor..
Türkiyede insan malzemesinin potansiyeli, siyaset erbabının kalitesini yükseltmek için yeterli, metal yorgunu olmayan siyasetin önünü açmak gerekiyor.. ..




Nevin Şaşmaz


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.