booked.net
 
 

 

Damat

  Anayasa Mahkemesi baskı altında mı..!!. - 02/01/2015





Mualla Sarıbaşak
E-Posta
Anayasa Mahkemesi Başkanı, bir gazeteci ile yaptığı mülakatta, 23 Eylül 2012'den bu yana yapılan bireysel başvurulara ilişkin dosya adedinin 32 binlere ulaştığını, yaklaşık 16 bin başvuruyu sonuçlandırdıklarını açıklamış..
Bireysel başvuruların konusu olan temel hak ihlallerine dair iddialar muhtelif.. Temel hak ve özgürlükler bir bütün olarak mütalaa edilirler ve yaşama hakkı haricinde herhangi bir öncelik sıralaması söz konusu değildir.. Başkan, başvurular arasında serbest seçim hakkının ihlaline dair iddialar da bulunduğunu açıklamış.. Serbest Seçim Hakk, AİHS, Ek I No'lu protokol'ün 3. maddesi ile düzenlenmiş bir temel insan hakkı.. Anayasa Mahkemesi'nin önünde,2015 genel seçimleri için kritik önceliği olan seçim barajı ile ilgilii hak ihlali iddiası'nın yanında, başka ihlal iddiaları da var..
Yüksek Seçim kurulu, seçim takvimini açıklarken,kanun gereği, görevlerinde istifa etmesi zorunlu aday adaylarını da açıklıyor.. Örnek olarak, belediye Başkanı adayı veya Cumhurbaşkanı adayı olmak için, milletvekilleri bakımından istifa zorunluluğu yok, ama, Belediye Meclis üyeleri milletvekili adayı veya başka bir pozisyon için aday olmak istediklerinde istifa zorunluluğu var.,, Herhangi bir seçimde aday olma, seçilme hakkı'nın kullanımı bakımından "olmazsa olmaz" bir şart..Aday olma kayıtlamalarında, makul olmayan/eşitliğe ykırı ölçüler koyulmasının hak ihlaline neden olduğu iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurular olduğu biliniyor..
Bu başvuruların, seçimler yaklaştığı için zaman sorunu da var, seçim dönemi geçtikten sonraki kararların başvurucu bakımından bir yararı olmayabilir.. netice olarak, Anayasa Mahkemesi'nin işi zor,.. Türkiye çok ciddi bir dönüşümden geçirilmeye çalışılıyor, hukuk düzeni ve toplumsal düzen "dengesinde" sorunlar var, Yargı savaşları,hukuk düzenini tehdit eder boyutlarda, Anayasa Mahkemesine,başkanın ifadesine göre temel hak ihlalleri iddiaları, yağmur gibi yağıyor.. başkan, bu sıkıntıların yanında, Mahkemeye yapılan baskılardan dolayı, "gündem" hakkında, bilgi vermekten vazgeçtiklerini söylemiş.. Kim baskı yapıyor, hangi konuda,.. Esas vahim nokta budur..


Mualla Sarıbaşak


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.