booked.net
 
 

 

Damat

 Yunanistan'ı kurtarmak! - 30/06/2015





Abidin Denizli
E-Posta
Yunanistan'ın yeni Hükümeti Troyka ile borçların yeniden yapılandırması konusunda anlaşamadı ve alacaklıların teklifini halka götürmeye karar verdi.

Syriza'nın lideri Başbakan Çipras, referandumdan "hayır" çıkmasını istiyor; "evet" çıkarsa, kendine güvensizlik olarak değerlendirip istifa edeceğini açıkladı.

Bu tutum, demokrasinin beşiği olduğu söylenen bir ülke için "demokratik olgunluk" bakımından sorunlu.

Referandum yoluyla halkın reyine sunulan bir konuda halkı, istifa tehditi ile yönlendirmek; referandumun ve dolyısıyla çok zor koşullarda olan Yunan halkının iradesinin ifsadı anlamına gelir...

Kendi hükümetinin sorumluluğunda olan bir konuyu çözemeyip, halka, "siz çözün ama benim istediğim gibi çözmesseniz ben yokum" deyip; Ocak ayında üzerine aldığı iktidar sorumluluğunu terketmek, yeni tür bir demokrasi anlamına gelir ki, antik"demokrasi efsanesi" siciline uygun düşmez.

Türkiye siyasetinden bir eski tüfek de "borcu kapatalım, komşuluk hukuku bunu icap ettirir" mealinde konuşmuş... Bugünkü iktidar, gönlü gani bir siyaset kardeşliğinin vefasını yansıtan bu talebe ne cevap verir bilinmez. Ancak kendi siyasi kardeşliklerine, yurtdışındaki din kardeşlerine nakit yardımı yapmakla övünenlerin, komşuya da bir el atması mümkündür.

Yunanlı komşularımızın acil ihtiyacı, Türkiye ekonomisi içinde cim karnında bir nokta gibi... Yunanlı komşularımız, son yıllarda, siestaları biraz fazla uzattılar, AB ve çevresinden aldıkları uyum kredilerini, projelere uygun kullanmak yerine, ozo'lar, metaxaslar eşliğinde buhar ettiler, şimdilerde zorlanıyorlar.

Çipras da "bu iş bizi aşar" deyip, hafiften "ricat" haline geçiyor. Komşu'nun bu zor durumdan çıkması umut edilir ama iş, bizim eski tüfeklere kaldıysa, zor gözüküyor...


Abidin Denizli


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.