booked.net
 
 

 

Damat

 Basın ve kamusal denetim.. - 27/11/2015





Kanber Demir..
E-Posta
Basına atfedilen en önemli demokratik görev, kamu adına devleti denetlemek ve iktidar uygulamaları konusunda halkı bilgilendirmek olarak kabul ediliyor...Yasama, yürütme ve yargı erkleri yanında, biraz abartılı da olsa, dördüncü güç olarak tanımlanmasındaki gerekçenin kaynağında bu düşünce bulunuyor..İngiliz parlamento geleneğinde, basın'ın bulunduğu balkon, parlamento faaliyetlerini denetleyen dördüncü bir erk olarak tanımlanmış ve kanaat, demokrasinin ve zamanın ruhuna uygun gelişmelerle bugünlere intikal etmiştir..
Basının, fonksiyon tanımına uygun olarak kullandığı özgürlük alanı aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin de korunmasına hizmet eder. Basın, özgür olduğu nispette , demokratik bir toplum için gerekli özgürlük alanlarını besler ve gelişen özgürlük ortamından beslenir.. Demokratik toplum düzeni gerekleri ile kamu yararı arasındaki vazgeçilmez ve ihmal edilemez ilişki, basın özgürlüğünün de diğer özgürlük alanları gibi teminat altında olmasını gerektirir.
Anayasa Mahkemesi, basın özgürlüğü ile, çoğulcu demokratik düzen, demokrasinin işleyişi, kamuoyunun, kamusal gücü kullanan organların karar eylem ve ihmallerini denetlemesi, bu yolla vatandaşların karar alma süreçlerine katılımının kolaylaşması ,konuları arasındaki ilişkiye vurgu yapmakta ve sonuç olarak ,demokrasinin sağlıklı işleyişi bakımından, basın özgürlüğünün gereğine işaret etmektedir..
Kamu düzeni, kamu yararı ve basın özgürlüğü, arasındaki geçişkenlik, demokratik toplum düzeninin tesisi için hayati öneme sahiptir.
Mevcut iktidar, güçlü bir parlamento çoğunluğu ve halk desteğine sahip olup en az ihtiyaç duyacağı şey otoriterleşmedir.. Hal böyle olmasına rağmen, özellikle iktidarı destekleyen basın cenahında "ahkam"cı tavırlar artmakta ve aynı zamanda.., muhalif sayılan basın, artan oranda yargısal tasarruflara muhatap olmaktadır...... Parlamento içi muhalefet, iktidarı etkileme gücüne sahip gözükmemektedir, iktidar, parlamento dışı muhalefetin ve basının özgürlük alanlarını çoğulculaştırarak, iktidarını ve demokrasiyi tahkim edebilir. İktidar konforuna yakın olanların kaygıları başka, iktidarın sorumluluğu başkadır....


Kanber Demir..


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.