booked.net
 
 

 

Damat

 Irak Devleti'nin egemenliği.. !! - 09/12/2015





Mediha Sancak
E-Posta
Irak İran ile senelerce savaştı( 1980-1988), her iki taraftan yüzbinlerce insan öldü, hayatlar karardı, ulusal zenginlikler bir hiç uğruna heba oldu..Irakı İran üzerine salanlar, savaş bitince yalnız bıraktılar, Irak, Arap aleminden , körfez ülkelerinden ,savaş nedeniyle uğradığı kayıpların telafisini istedi, kimse oralı olmadı, Kuveyt ile tartışmalı olan sınır bölgesinde çıkarılan petrol üretiminden pay istedi, onu da vermediler, son çare olarak Kuveyt'e girdi, ( muhtemelen, İran üzerine kışkırtanlar bu işgalde de gizliden sırtını sıvazladılar), sonra rüzgar tersine döndü,BM devreye girdi, ekonomik ve askeri ambargo kararı aldı, ilk uyan ülke Türkiye oldu.. İncirlik üssünü bugünkü gibi çok uluslu güçlere açtı. ABD öncülüğünde Mısır ve suriyenin de ( o zaman Suriye baba Esad'ın demokratik düzenindeydi !!) içinde olduğu koalisyon güçleri Irak'a karşı "Çöl fırtınası harekatı" kod adlı operasyonu düzenlediler, Kuveyt'i kurtardılar ( canlı yayınlanan ilk askeri harekat olarak tarihe geçti)
Körfez savaşında BM devredeydi ve Güvenlik Konseyi kararında belirtilen ateşkes şartlarının taraflarca kabulü ile barış yapıldı.. Irak operasyonu bir müddet askıya alındı
(neden olarak,silah satışlarıının sürmesi başta olamak üzere çeşitli komplo iddiaları var) 2003 tarihinde, " kitle imha silahları üretiliyor" bahanesi ile tekrar hedefe kondu..BM çekimser kaldı, senaryoyu inandırıcı bulmadı,(daha sonra, kitle imha silahı bahanesinin komplo olduğu itiraf edildi, ( vicdan azabından olsa gerek, din değiştiren Blair' in günah çıkarır mahiyetteki hatıratı, ) Abd ve İngiliz askeri ağırlıklı koalisyon güçleri Irak devletini işgal etti. İşgal ile Irak devletinin egemenliği fiilen ortadan kaldırıldı, üçe bölündü..geriye ölümler, tecavüzler, tahrip edilen eski bir medeniyet ve bir harabe kaldı.. Egemenlik hukuk tarafından belirlenen ve sınırlanan bir yetki olduğundan,BM 'in resmen katılmadığı ( BM şartı gereği alınmış milli"münhasır"yetkiye ilişkin bir müdahale/intervention kararı bulunmamaktadır) Irak ilşgalinin uluslararası hukuki bir dayanağı yoktur ve Irak'ın egemenlik yetkisi Koalisyon gücü adı verilen bir gurup devlet tarafından gasp edilmiştir. Devletlerin Egemenlik yetkisi, Milletler Cemiyeti Misakı ile hayata geçmiş ve bugün itibarıyla da, Birleşmiş Milletler şartının himayesi altındadır..
Irak bugün devlet statüsü fiilen ilga edilmiş ve BM şartı ve devletler hukuku bakımından "uluslararası konumu" tartışmalı bir toprak parçasıdır. Irak devleti ile işgal öncesi yapılmış bütün uluslararası Andlaşmalar, işgal sonrası ve işgal nedeniyle- askıda bulunmaktadır.
Dolayısıyla, Irak merkezi hükümeti adı verilen sentetik yapının, televizyon kameraları önünde, Türkiye'nin askerlerini çekmesi talebi ile Natoyu göreve çağırmasının geçerliliği yoktur, sorunun muhatabı Nato değildir,..
Irak sakinleriı/hayatta kalanları olarak, müracaat etmeleri gereken mercii, BM olup,- ne yazık ki , cevabı olmayan- "nerde bizim devletimiz" sorusunu sormaları gerekmektedir..


Mediha Sancak


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.