booked.net
 
 

 

Damat

 Kuvvetler ayrılığı ve çoğulcu demokrasi.. - 11/01/2016





Şule Pekin
E-Posta
Şu veya bu nedenle savunucuları, verili ve uygulanmış normatif şartlarda, kuvvetler ayrılığının ideal olarak, Başkanlık sisteminde gerçekleşebileceğini ileri sürüyorlar.

Sistemik olarak, kendi meşrebine göre unsurlar ekleyip çıkararak, melez bir model hazırlama gayretleri bir tarafa, esas sorunlu alan, yargı bağımsızlığı meselesinin, Türkiye şartlarına münhasır bir sistem içinde nasıl bir fonksiyon üstleneceğidir.

Yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin zaruri (olmazsa olmaz) bir türevi olarak, sistemin demokratik olup olmaması ölçütünü de içinde barındırmaktadır.

Yargı bağımzszlığının herhangi bir etkiye açık olması durumunda, kuvvetler ayrılığının katı veya yumuşak olmasının, çoğulcu bir demokratik rejim bakımından kıymet-i harbiyesi olamayacaktır.

Tahayyül halindeki Başkanlık sistemi henüz kamuoyu ile paylaşılmamış olup, kuvvetler ayrılığı üzerinden bir formülasyon öne çıkarılmaktadır.

Yargının bağımsızlığı ve de bu nedenle sahip olacağı tarafsızlık ilkesini ikincil planda tutan bütün sistem arayışları demokrasiyi ifsad eder.

Yürütmeye tanınacak ayrıcalıklı bir güç merkezileşmesi, kuvvetler ayrılığı bakımından, sistemin dengesini bozma tehlikesi taşır.

Doğabilecek sorunların, yürütme tarafından çözüleceği var sayımına dayalı bir sistem, yürütmenin üstünlüğüne ve giderek tahakkümüne yol açar.

Yargının fonksiyonunu, yürütmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmakla sınırlayan bir sistem arayışının otoriterleşmeye yol açmayacağına dair bir denge makanizmasına olan ihtiyaç göz ardı edilemez.

Sandık sonuçlarına göre yeniden şekillenen egemenlik anlayışı, mevcut Anayasaya göre dahi, yürürütmenin başı olan ve de halk oyu ile seçilen Cumhurbaşkanna geniş bir hareket alanı açmış ve farklı bir yürütme insiyatifi ortaya çıkmıştır.

Devlet yapısı içinde açığa çıktığı iddia edilen ve soruşturmalara kovuşturmalara konu yapı nedeniyle, özellikle yargı tarafsızlığı bakımından hasar tesbitleri henüz netleşmemiştir.

Yargı'nın tarafsız ve de bağımsız olmadığı bir sistem, adı ne olursa olsun, demokratik bir toplum inşa etmekte yeterli olamaz...


Şule Pekin


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.