booked.net
 
 

 

Damat

 Kurultay bildirgesi ve yeni Anayasa.... - 20/01/2016





Saynur Dirençli
E-Posta
Chp'nin Kurultay Sonuç Bildirgesi'nde, özellikle iki önerme dikkati çekiyor.

Avrupa yerel Yönetimler Şartı üzerindeki çekincelerin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü hakkında; eşit yutttaşlık temelli, milletin temsil edildiği TBMM zemininde toplumsal uzlaşma ve ortak akıl ekseninde çözüm.

Her iki konu da toplumsal talebe bir karşılık olarak değil, etnik kalkışma ile ilgili bir çözüm arayışına çare olarak, belirli kesimlerce dillendiriliyor.

Avrupa Yerel yönetimler Özerklik Şartı ile ilgili çekinceler toplumun bütünü tarafından gündeme getirilen bir sorun olmayıp, etnik siyasetin, bugünlerde "kanton" algıları ile beslenen, "özerk" olma hedefi ile ilgilidir.

Merkezi bütçe kaynakları ile de desteklenen bölgedeki yerel yönetim kaynaklarının, ağırlıklı olarak "hendek siyaseti"ne destek olması,"özerk olma hali" bakımından, algı ile gerçek arasındaki önemli farkı ortaya koymaktadır.

Özerklik, kantonal yönetim, özyönetim, özsavunma v.s ile "çekinceler"in ilişkisi, bugün artık, etnikçi şiddetin politik argümanları olarak tedavüldedir.

Eşit yurttaşlık temelli bir yaklaşım da, vatandaşlık tanımı üzerinden yürütülen kürtçü itirazları yatıştırmak adına bir "uzlaşma tavizi "olarak gündeme getirilmiş olup, toplumun bütününün hassasiyetlerini kuşatan bir talep olarak değerlendirilemez.

Toplumda yurttaş eşitliği bakımından, moral anlamda bir farklılaştırma pratiği söz konusu olmayıp, Anayasada düzenlenmiş bulunan ve etnik bir mana ifade etmediği, başından itibaren genel kabul görmüş olan, vatandaşlık bağı üzerinden türetilmiş suni bir tartışma mevcuttur.

Son derece muğlak ve toplumun bütünü bakımından elzem görülmeyen konuların, hangi seviyede tartışıldığı belli olamayan bir kurultay bildirgesinde yer alması sakıncalıdır...



Saynur Dirençli


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.