booked.net
 
 

 

Damat

 AMEL NİYETE TABİDİR - 28/01/2016





Abdülvahap Doğrucu
E-Posta
Cumhurbaşkanı, müslümanlığını "takva " ölçülerde yaşayan bir kişi.. Bir şehidin cenaze töreninde, cenazelerin kıblelerinin yanlış yönde olduğu uyarısında bulunmuş ve ve cenazelerin yönü kıbleye göre düzeltilmiş..
Diyanet, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan uyarının mahiyetini çabuk kavramış ve 86 bin cami için doğru "kıble" 'nin tayini çalışmaları başlatmış..
Kütahyada bir camide, 60 yıldır yanlış kıbleye doğru "rüku" ya varıldığı ortaya çıkmış..
Haberlere göre, personel, , kıble tayini, namaz vakitleri, hilal gözlemi gibi konularda eğitime tabi tutulacakmış..
"hicri takvim birliği "başlığı altında, astronomların ve fıkıh alimlerinin de katılacağı uluslararası kongrede, bu konuların tartışılacağı bildiriliyor..
Diyanet, son zamanlarda, tartışmalı fetvaları ile dikkat çekiyor..
Cumhurbaşkanı ikaz ettikten sonra yapılacak incelemlerde, camiler'in kıble yönleri konusunda da , sapmalar tespit edilirse, tartışmaların boyut değiştirmesi muhtemel..
Diyanet'in kanununa göre, ibadet işleri ve ibadet yerlerinini yürütme ve yönetimi Diyanet'in görev alanında olup, görevin ölçütü de, islam dinin inançları olarak belirlenmiş..
m. 35, cami ve mesçitlerin ibadete açılımını, Diyanet İşleri Başkanlığının iznine tabi tutuyor, hakiki ve hükmi şahıslar tarafından izinli ve izinsiz açılan camilerin yönetimi
(mesçitler dahil) en geç üç ay içinde Diyanet İşleri Başkanlığına devrediliyor..
Diyanet İşleri Başkanlığı; bünyesinde, Başkan, yardımcıları, Din İşleri Yüksek Kurulu, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, Din hizmetleri Genel Müdürlüğü v.b başlıklar altında , önemli ölçüde bir organizasyon barındırıyor ve yüksek oranda bütçe kaynakları kullanılıyor...
Kıbleye doğru secde etmek, her müslüman bakımından, namazının ecri için önemli sayılır..
Birinci hadis'in " ameller niyete göredir" 'e dair olduğu bilinir, kılanların niyeti bakımından, kıble'nin yönünün, hangi derecede önemli olduğunu da herhalde Din İşleri Yüksek Kurulu (fetva kurulu )bilir.
Çocukların tenleri üzerinden, nefis sapıklıklarına, fetvalar ile şerh verenlerin, öncelikle, kıble'nin yönünü doğru olarak belirlemelerinin bir ihtiyaç olduğu ortada.


Abdülvahap Doğrucu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.