booked.net
 
 

 

Damat

 Yeni Anayasa'nın - 29/03/2016





Selvi Sergici
E-Posta
İktidara yakın köşelerde yeni Anayasa için tasarlşanan "Başkanlık" modelinin, siyasi geleneklerindeki fikri dayanak noktaları açıklanıyor..
Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç isimlerine atıfta bulunuluyor..
Milli görüş hareketinin siyasi çıkış noktası olan Milli Nizam Partisinin, programında Başkanlık maddesini, Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı . "Başkanlık" talebinin gerekçesi olarak, " icrai organın daha kudretli olması ve süratli çalıişabilmesi" gösterildiği, ileri sürülüyor..
Sezai karakoç'un "Yüce Diriliş Partisi'nin de programında, benzer bir maddenin yer aldığıına dikkat çekiliyor..
Sezai Karakoç şair hüviyeti ,siyasetçi vasıflarının önünde olan bir edebiyatçı..
Türk şiirini metafizik esaslara oturtan bir şair olarak tanımlanıyor.. Modern şiirin dilini kullanarak, kendi misyonunu yürütüyor..
bağımsız bir kişilik sergiliyor, yakın zaman önce, Cumhurbaşkanlığı Edebiyat ödülüne layık görüldü fakat ödülü 8para ve plaket) reddetti, almaya gitmedi.. yüce Diriliş Partisi'nin periyodik toplantılarında, düşüncelerini, "sohbet'ler yoluyla" aktarıyor..
Necip Fazıl'ın, partili bir siyasi kimliği yok, Şair ağırlıklı edebi birikimini ve kendi geliştirdiği islamcı dünya görüşünü, "Büyük Doğu Hareketi" adı altında yayınladı ve kitleleri etkiledi.., bir dönem Menderese yakın olduğu ve Demokrat Parti'yi kendi anladığı anlamda bir islamcı çizgiye çekmek için çabaladığı biliniyor..
İktidar, anayasa çalışmalarında, "Başkanlık" modeli için, iki edebiyatçıyı , "fikri" referans noktaları olarak, öne çıkarıyor, Sezai Karakoç, kendi kurduğu parti ile, edebi/ siyasi yolculuğunu sürdürüyor.. Necip Fazıl ise, Cumhurbaşkanı'nın etkilendiği , islami/edebi kimliklerin önde gelen isimlerinden...
Sezai Karakoç, kendi partisi ile mahmul olduğuna göre ,geriye , başkanlık için, Necip Fazıl ve onun Milli Nizam Partisi programı için kaleme başkanlık tanımı kalıyor..
Siyasi dayanakları da, yeni Anayasa tartışmalarında ortaya çıkacak...


Selvi Sergici


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.